Гигантски стени могат да спрат разрушителното торнадо в САЩ, смятат учени

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Снимка: NOAA

Според физика Ронгджиа Тао от Университета Темпъл построяването на три гигантски стени в Алеята на торнадото в САЩ може да сложи край на разрушителните стихии, съобщи Би Би Си.

Бариерите с височина 300 метра и дължина 160 километра ще изпълняват ролята на верига от възвишения, възпиращи вятъра преди да може да образува торнадо.

Цената за изграждането на стените ще е от порядъка на 16 милиарда долара, но според Тао тази инвестицията ще се компенсира от милиардите, спестени от разрушения всяка година. Унищожителната стихия обикновено удря градовете в големия коридор на юг и на север между планинските вериги на Скалистите планини и Апалачите.

Въпреки внушителните си размери, гигантските стени няма да могат да попречат на вече образувало се торнадо. Те ще имат за задачата да възпират до известна степен сблъскващите се маси горещ южен и студен северен въздух, които предизвикват образуването на разрушителната стихия.

„Ако построим три големи стени в източно-западно направление – една в Северна Дакота, една по границата между Канзас и Оклахома и трета на юг, в Тексас и Луизиана – ще понижим опасността в Алеята на торнадото завинаги“, казва проф. Тао.

В подкрепа на думите си Тао дава за пример Китай, където миналата година са регистрирани само 3 торнадо, а в щатите – 803. На територията на Китай също има равнини, простиращи в северно-южно направление, но те са пресечени от възвишения в източно-западна посока.

Не всички учени обаче са на мнение, че предложението на проф. Тао ще има очаквания от него ефект. Водещият експерт в областта проф. Джошуа Вурман е един от тях.

„Всеки, който познавам, е 100% съгласен, че това е слабо обмислена идея“, казва Вурман. „Може би ако направи бариерата с размерите на Алпите – 2000, 3000 метра висока – тогава ще попречи на [торнадото]„, допълва той.

Но едно такова решение според Вурман би изменило климата и може да предизвика дори повече проблеми от разрушителния природен феномен. Вурман смята, че точно там е и проблемът – всяка инициатива, която е достатъчно мащабна, за да елиминира заплахата от торнадо, може да има катастрофални странични ефекти. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!