КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Мистерията на изчезналия самолет на Малайзия Еърлайнс – защо Бермудски триъгълник и НЛО?!

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 887

13 март 2014 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Мистерията около липсващия самолет на Малайзия, която започна преди няколко дни, все повече се задълбочава. Съответно вече започнаха да се тиражират най-различни теории – Бермудски триъгълник, НЛО, подводни извънземни бази, летящи чинии, времеви портали …

Я стига!

Безспорно съдбата на Полет 370 е мистериозна. Разбираемо е защо хората недоумяват – днес ние разполагаме с интернет, социални мрежи, GPS … тагваме си непрекъснато местоположението във Фейсбук, всеки знае кой къде се намира във всеки един момент. Наистина, недоумяващо е как гигантски самолет може да изчезне от радара ей така, без следа, и после изобщо да не бъде намерен! Нормално е някои хора да си кажат – невъзможно е без да има някаква външна намеса, например извънземни.И все пак, когато започнем да мислим критично, разбираме, че нещата не са чак толкова невъзможни. Самолети наистина се губят и много трудно се намират техните отломки, особено когато става въпрос за едно обширно море. Например, отне две години да бъдат открити отломките от изчезнал самолет на Еър Франс през 2009 година (в това число и черните кутии), независимо от модерните технологии, с които разполагаме днес.

 

Снимка от китайски спътник, която може да показва плуващи отломки от липсващия самолет. Credit : China SASTIND/China Resource Satellite Application Center

 

Капитан Джон Кокс, който лети в продължение на 25 години за Ю Ес Еъруейс, споделя същото за Ню Йорк Пост: „Съвременното темпо на комуникациите, когато GPS-ите се намират в колите и смартфоните и те ни казват местоположението, задават нереалистични очаквания. Не за пръв път се случва да очакваме в продължение на дни да бъдат открити отломки“. И така, откриването на отломки може да отнеме дни, седмици, дори години.

Но едно е сигурно – не може винаги да намесваме извънземните и НЛО, когато нещо не можем да си обясним. Понякога има мистериозни случки. Мистериозно хора изчезват в планините. Има и мистериозни убийства, които трудно се разплитат. И в един момент по-голямата част от мистериозните случаи се разгадават с някаква изключително прозаична причина.

През 1964 година се появява за пръв път фразата „Бермудски триъгълник“ – това е регион в Северния Атлантически Океан, за който се твърди, че много самолети и кораби изчезват, когато минават край него. Направени са редица филми, написани са редица книги, но Бермудският триъгълник си остава нищо повече от една фикция.

Още през 1975 година писателят Дейвид Куше пише книга, в която разкрива, че много от заподозрените изчезвания над т.нар. „Бермудски триъгълник“ се базират на раздута, неточна информация, а понякога и на откровени лъжи. Няма нищо необичайно в този район.

Но и да приемем, че наистина има нещо свръхестествено, има една максима – „Големите твърдения изискват големи доказателства“.

Мистерията зад изчезналия самолет на Малайзия ще бъде разгадана някой ден. Дали ще е днес, утре, след седмици или години, никой не може да каже. Но нищо чудно това да е поредната прозаична причина, която изобщо не включва извънземни, НЛО и Бермудски триъгълници…

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >