Възможни следи от загадъчната невидима материя, изграждаща 1/3 от Вселената

20
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

През 30-те години на 20 век учените открили, че в галактиките трябва да има невидима материя. Снимка: NASA

Близо 200 учени от цял свят посетиха симпозиум в Университета на Калифорния в Лос Анджелис, където физици представиха няколко изследвания, подкрепящи съществуването на тъмна материя.

Тъмната материя е предполагаема невидима субстанция от неизвестни на науката частици. Учените знаят, че на нея се падат 27% от масата на Вселената по това, че влияе гравитационно на „нормалната“ и добре позната ни материя.

За нейното съществуване се говори от 1930 г. насам, когато астрономи установили, че галактиките би трябвало да имат много по-голяма маса от тази на видимите обекти в тях.

Всъщност разликата между видимата и невидимата маса е толкова голяма, че изглежда тъмната материя е над 5 пъти повече от нормалната материя във Вселената.

И досега обаче частиците, от които е направена загадъчната субстанция, си остават неоткрити. На симпозиума в Университета на Калифорния професорът по физика Дейвид Клайн, показал, че вероятната маса на частиците е от порядъка на 30 милиарда електрон-волта – 30 пъти тази на частицата на протона. Според Клайн в представените от учените данни се наблюдават особености, които вероятно се дължат на тъмната материя.

Според изчисленията тъмната материя е 5 пъти повече от обикновената материя във Вселената. Снимка: Hubble/NASA

„На симпозиума беше очевидно, че вълнението в областта на теория на тъмната материя нараства, а това се отнася най-вече за нейното детектиране“, казва Клайн.

Нови модели на тъмната материя и подобрения в детекторите доведоха до редица проекти за наблюдението й. Колаборация с участието на НАСА се опитва да засече гама лъчи, които вероятно се излъчват от невидимата субстанция в собствената ни галактика. Същевременно редица страни, като САЩ, Италия, Канада и Китай, планират построяването на големи детектори за директно улавяне на частици тъмна материя. 

Учените смятат, че тъмната материя е съставена от масивни елементарни частици, които си взаимодействат много слабо с обикновената материя. Тези частици са наречени WIMPs  – съкращение от английски за „слабо взаимодействащи масивни частици“. Предполага се, че са създадени в Големия взрив, а потоци от тях постоянно преминават през Слънчевата система, Земята и нас самите. (Източник: University of California, Los Angeles)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!