„София филм фест на брега“ 2014 стартира с „Фалшификаторът“

14
Добави коментар
my.angela.blue
my.angela.blue

Със сръбската продукция “Фалшификаторът” беше открито 12-то издание на кино фестивала ”София филм фест на брега”. По традиция гостите на събитието бяха посрещнати с духова музика. Зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева и професор Дюлгеров приветстваха публиката като пожелаха приятни емоции на любителите на киното и почетоха паметта на журналистката Йорданка Ингилизова, един от основните двигатели на “София Филм Фест на брега”.

Специален гост на откриването беше режисьорът на “Фалшификаторът” Горан Маркович. Фестивалът ще продължи до 21-ви, а прожекциите са в общинското кино в драматичния театър. Селекцията включва филми от Сърбия, Индия, Полша, Белгия, Австрия, САЩ, Италия, Русия, Аржентина.

Ще бъдат поакзани и два български пълнометражни филма – документалния “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев и “Отрова за мишки” на Константин Буров.

Най-голям е интересът към спечелилия “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм “Великата красота” на италианеца Паоло Сорентино и към “Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън и двете части на “Нимфоманка” на Ларс фон Триер