8 каракачанки представят Видин в Пловдив :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана…

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Видин ще се представи с 8 от най-добрите си каракачанки в Пловдив на голяма киноложка изложба, която ще се проведе на 22 март в Пловдив. Кучетата бяха избрани на събор във Видин, организиран от местния клуб „Българско овчарско куче“. Над 20 са били кандидатите от местни развъдници, участвали на пролетния преглед, каза председателят на клуба Валентин Траянов.
В събота в Пловдив е кръг от европейското първенство, а в неделя – за купата на кмета на Пловдив. Видинските кучета ще участват в клас бебе и клас ветерани, но има и други хубави екземпляри, които могат да спечелят престижни места. Миналата година в Разлог кучета от Видин взеха трето и четвърто място.
Пролетният преглед на българското овчарско куче от видинските развъдници се състоя до стадион „Георги Бенковски“.
Породата е създавана в България през последните десет години от любители. За основа в селекцията се използва утвърдената стара местна порода каракачанско куче, използвана още от древните траки по нашите земи за охрана на стада и имущество. Видинските развъдници на породата са няколко, имат си и отговорник за селекцията. Бойко Борисов е влюбен в породата и дори подари българско овчарско куче на Владимир Путин.
 

17-03-2014 г. 11:23 ч. | прочетено: 394, коментари: 0 |