Млечният път е една от галактики-титани, разпръснати на милиони светлинни години

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Учени установиха, че Млечният път е част от  “Съвет на Гигантите“, състоящ се от галактики-титани, разпръснати на милиони светлинни години в пространството.

Нашата галактика прилича много на галактиката Андромеда, показана тук. Разбира се, ние не можем да видим Млечния път по този начин, защото сме част от него. Снимка: NASA/Hubble

Млечният път представлява огромен космически „остров“ от 300 милиарда звезди, между които и нашето собствено Слънце. 

Отдавна е известно, че галактиката ни и нейният съсед Андромеда са доминиращите представители на малка съвкупност от галактики, наречена Локалната група. Тя се простира на 3 милиона светлинни години в космическото пространството.

Малко се знаеше обаче за останалите звездни острови в непосредствено съседство. Ново изследване картографира галактиките, намиращи се на около 35 милиона светлинни години от Земята, и показа какво лежи отвъд нашия праг.

Професор Маршал МакКол и неговите колеги открили, че галактиките участват в съвкупност – наречена Локален лист – с дължина 34 милиона светлинни години и дебелина 1,5 милиона светлинни години. 

Млечният път и Андромеда (в червено) са в центъра на „Съвета на Гигантите“ (жълтият пунктир). Автор: Marshall McCall/York University

„Млечният път и Андромеда са заобиколени от 12 големи галактики, подредени в пръстен с диаметър около 24 милиона светлинни години – този „Съвет на Гиганти“ влияе гравитационно на Локалната група и ограничава пространството, на което има въздействие“, казва МакКол.

Според информацията, събрана от МакКол, 12 от общо 14 галактики в Локалния лист – включително Млечния път и Андромеда – са от спирален тип и имат плоски дискове с ръкави.

Останалите две са „пухкави“ елиптични галактики и стоят на противоположни страни на Съвета на Гигантите. МакКол и неговите колеги направили интересно откритие за структурата и подредбата на галактиките в малък и голям мащаб.

„Скорошни изследвания на по-отдалечената част на Вселената разкриха, че галактиките се подреждат в листове и влакна, между които има големи зони от празно пространство, наречени празнини„, казва проф. МакКол. „Геометрията им наподобява тази на гъба. Новата ни карта показва, че тази структура в голям мащаб, намира отражение и в най-малкия мащаб“, казва още той. (Източник: Royal Astronomical Society)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!