Учени обявиха едно от най-важните открития за последното столетие!

22
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Инфлацията след Големия взрив. Изображение: llacertae/flickr/Creative Commons

На пресконференция в понеделник група астрономи обявиха, че са направили невероятно откритие, което ще е от изключително значение за физиката и космологията и със сигурност ще бъде удостоено с Нобелова награда.

Учените твърдят, че са уловили вълни, които са своебразно ехо от гигантското разширение на Вселената след титаничната експлозия, с която тя се е зародила.

Вълните – наречени гравитационни вълни – са предсказани от Алберт Айнщайн преди близо век. Те са част от теория, която разглежда пространството като среда, която се огъва от гравитацията на масивните тела.

За да си представим това по-лесно можем да вземем за пример нашата планета Земя. На всички ни е известно, че ако хвърлим футболна топка нагоре, тя ще падне, заради привличането на цялата планета под нея.

Айнщайн разбрал, че масивните тела като Земята огъват пространството подобно на гюле, поставено върху опънато одеяло – в случая ролята на пространството се изпълнява от одеялото. Ако върху одеялото в близост до гюлето търкулнем топче, то ще се „привлече“ от гюлето по същия начин, както Земята привлича хвърлената нагоре топка.

Учените открили, че гравитационните вълни, породени след Големия взрив, са оставили отчетлив вълнообразен отпечатък върху светлината от титаничната експлозия. Изображение: BICEP2 Collaboration

Айнщайн предвидил, че при определени движения на много масивните тела – звезди и черни дупки – трябва да се излъчват движещи се като вълни в езеро гънки в пространството. При аналогията с одеялото това може да се получи ако пуснем гюлето, така че одеялото да завибрира нагоре-надолу. Предложените от Айнщайн вълни са именно т.нар. гравитационни вълни.

В случая учените твърдят не само, че са открили тези теоретични вълни за пръв път, но и че те са важна реликтова следа от Големия взрив, с който е започнала Вселената. По този начин изследването потвърждава и теорията, според която космосът се е зародил с гигантска експлозия преди близо 13,8 милиарда години. 

Само миг след Големия взрив – твърди теорията – космосът се е раздул 100 трилиона пъти. Този процес на раздуване, наречен инфлация, довел до излъчването на гравитационни вълни. В полза на инфлацията има редица доказателства, но немалко от космолозите се въздържаха да признаят съществуването й именно заради отсъствието на гравитационни вълни.

Според учените новите доказателства силно подкрепят и идеята, че Вселената, в която живеем, е само една от много вселени (повече за това тук).

Откритието на гравитационните вълни е направено от екип на Харвард-Смитсонианския център за астрофизика с радио-телескопа BICEP2. (Източник: Ройтерс, Harvard-Smithsonian Center For Astrophysics)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!