Калинките могат да летят без почивка 120 километра и да развият 60 км/ч!

18
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Калинките могат да летят без почивка 120 километра и да развият 60 км/ч! 17.03.2014Публикувано в: Биология

Снимка: Luca5 (CC BY-NC-ND 2.0)

Може да са малки, но това явно никак не им пречи – изследване показа, че калинките са истински спортни шампиони. 

Според учените насекомите могат да летят със скоростта на галопиращ кон – 60 км/ч – и да достигат височина от над 1 километър. Освен това те са изключително издръжливи и могат да летят без да кацат цели два часа.

Досега се смяташе, че за една калинка всичко над 2 метра е дълъг полет. Изследователите от Университета Хъл обаче открили, че малките насекоми са способни да изминат 120 километра наведнъж! 

За да полетят калинките първо разтварят добре познатите ни червено-черни твърди крилца, наречени елитра. Те имат защитна функция и помагат за стабилизиране на полета, но за самото летене се използват скритите под тях по-фини крилца. Докато калинката лети, тези крилца извършват невероятните 85 удара в секунда.

За да съберат информация за насекомите, учените използвали специален радар. С него те определяли скоростта, височината, посоката на полета, както и размера и формата на пресичащите радарния лъч насекоми. В рамките на цели 10 години изследователите събрали данни за около 9000 индивидуални полета на калинки.

Обикновено те се извършвали на височина 150-500 метра, а най-високите от тях били на 1 км. Най-бързите калинки се движели и на най-голяма височина и използвали вятъра в своя полза. Учените не знаят в каква степен скоростта на калинките се е повлияла от вятъра. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!