Как да почистим петна от червено вино?

3
Добави коментар
Mr-Clean.bg
Mr-Clean.bg

Как да почистим петна от червено вино?

3 votes, 5.00 avg. rating (100% score)

Google Images

През месец февруари празнуваме в един ден два празника – „Свети Валентин” и „Трифон Зарезан”. На 14 февруари има за всекиго по нещо. Едни празнуват „Денят на виното”, а други показват своята любов с бонбони, подаръци, букети и разбира се – къде без бутилка вино. В повечето случай се спираме на бутилка червено вино. Празника си върви много добре, докато не си полеете чисто новата рокля и  тя е „обезобразена”завинаги или не разсипете червено вино върху покривката, стола, а може би канапето. Не се притеснявайте винаги остава и малката възможност и вашият приятел също да разсипе червено вино върху новата си риза.

Как да почистим петна от червено вино?

Когато петното от червено вино вече е реалност, само не си разваляйте празника. Запомнете едно по-лошо не може да стане, но по-добре – винаги! Разбира се, както знаете вече колкото по-бързо реагирате и пробвате да почистите петното от червено вино, толкова повече увеличавате вероятността да успеете да го изчистите.

Колкото и налудничаво да ви звучи бялото вино е едни универсален  „препарат” срещу петна от червено вино. Знам, че в момента звучи като пълен абсурд, но повярвайте ми трябва да го изпробвате. Сипете малко бяло вино върху петното от червено вино. След това изчакайте виното да направи своята магия. Направете малко сапунена вода и внимателно с памучна кърпа отстранете петното. Запомнете – бялото вино е „препарата’, който никога не остава петна след себе си.

Тук може да намерите полезни съвети как да почистите петна от кафе.

Ако идеята за бялото вино ви се струва малко налудничава, може да се доверите на добрия стар метод с готварска сол. Поръсете обилно петното от червено вино със сол. Изчакайте малко, за да абсорбира солта разлятото червеното вино. Отстранете останалата сол и наново поръсете, докато солта не погълне изцяло разлято вино. Помнете – бъдете търпеливи и не премахвайте солта, докато не изсъне, защото в противен случай, червеното вино ще проникне много дълбоко в тъканите на роклята, на канапето или в тези на любимата ви покривка.

Ако тъканта, която искате да третирате е напълно бяло , може спокойно да използвате кислородна вода, примесена с препарат за тъкани. Но бъдете много внимателни с употребата на кислородна вода, защото тя има избелващ ефект.

Упорито петно от червено вино

Разбира се, ако сте разляли червено вино в най-неподходящия момент и няма как да му отделите внимание или просто не ви се занимава, има една много добра рецепта срещу стари, упорити петна от вино върху любимите ни бели тъкани. Правите разтвор от 1 куб. см 5 % амонячен разтвор, 50 куб. см дестилирана вода и 10 куб. см 95 % спирт и с гъба напоявате петното.

След това изчаквате да изсъхне и с навлажнена памучна кърпа минавате петното от червено вино и подсушавате. Ако все пак има следи от петното го напоете с няколко капчици топъл глицерин и го оставете да подейства около 40 минути. След което с влажна памучна кърпа  изплакнете и посипете петното от червено вино с талк.

Сега, след като имате няколко малки трика за третиране на петната, вече можете да почистите сами петната от червено вино. Разбира се помнете, че колкото повече време чакате, толкова по-упорити стават петната.

За автора: Вече знаете коя съм и с какво се занимавам :). Надявам се да съм ви била полезна с последните ми съвети за почистване на петна от червено вино и почистване на дома като цяло. От мен Цветелина Богданова.- успешна седмица (която няма да е чак толкова дълга 😀 )