Какво кара листата в Чернобил да се запазват дълго след като са умрели?

16
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Гора в Чернобил. Снимка: Timm Suess (CC BY-NC-ND 2.0)

Изследване показа, че листата, повалените дървета и други останки от растения в района на Чернобил се запазват дълго след като те са умрели. 

Вече почти 30 години изминаха от катастрофата, сполетяла ядрената централа в Чернобил. Въпреки това ефектите от радиацията продължава да се проявяват и до днес.

Изследвания сочат, че птиците в чернобилската зона имат значително по-малки мозъци от тези, които живеят в нормални условия. Дърветата растат по-бавно, а в отровените райони има по-малко паяци и насекоми, като пчели, пеперуди и скакалци. Диви животни, уловени извън отцепената територия около централата, продължават да показват високи и опасни нива на радиация.

Сега обаче се оказа, че има и много по-фундаментални проблеми с околната среда в Чернобил. По време на дългогодишната си работа в района група учени направили интересно и озадачаващо наблюдение. 

„Правим изследвания в Чернобил от 1991 година насам и за това време забелязахме, че се натрупва голямо количество останки“, пишат те в своя публикация. Дървета в печално известната Червена гора – зона, в която боровете станали червеникави и умрели след аварията – не показвали признаци на разлагане дори 15-20 години след инцидента.

„Беше шокиращо, при положение, че в горите на мястото, където живея, паднало дърво се превръща в стърготини за десетилетие лежане на земята“, каза Тимъти Мосо от Университета на Южна Каролина.

Според изследването причината за наблюдаваната аномалия е, че организмите, отговарящи за процеса на разлагане, също са пострадали сериозно от замърсяването. Различни микроби, гъби и насекоми участват в процеси, които „рециклират“ органичната материя и я връщат обратно в почвата. 

В най-замърсените с радиация зони пласта от листа и останки бил 2-3 пъти по-дебел. Листата в незасегнати от радиацията места губели 70-90% от масата си за година, заради разлагането. В отровените зони те запазвали 60% от масата си. (Източник: Смитсониън)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!