10-те най-скъпи града за живеене през 2014 г.

15
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 20.03.2014

Въпреки че години наред руската столица Москва задължително присъстваше в списъка на най-скъпите градове за живеене, през 2014 г. тя изненадващо остана едва на номер 11. И новината не е само тази. Нов е и лидерът в подреждането. След като през последното десетилетие Сингапур се придвижва уверено напред в класацията, сега островният град-държава е вече почти непосилен за живот. Поскъпването на местната валута и ръстът на цените, особено на конкретни стоки и услуги, като например транспорта, енергията, водата, облеклото и т.н., доведе до рязко повишение на общите разходи там през последните години. Миналогодишният лидер Токио пък е паднал на 6-о място, което заема заедно с Мелбърн, Женева и Каракас.

Виж още: 10-те най-скъпи улици в света за 2013 г. 10-те най-скъпи града в света

Докладът с данните се публикува два пъти годишно и класира 131 града по цял свят, като отчита повишението и понижението на курса на националната валута, инфлацията на цените и месечната издръжка на едно домакинство. Заради икономическата криза разходите за живот в азиатските градове са нараснали на фона на ръста на местните икономики, докато в еврозоната например са се понижили заради икономическите проблеми и тежката рецесия, от която икономиката на региона наскоро излезе, посочва се в доклада. Устойчив ръст на разходите за живот се наблюдава и в австралийските градове заради по-скъпата местна валута. Ето 10-те най-скъпи града за живеене през 2014 г.

1. Сингапур 2. Париж, Франция 3. Осло, Норвегия 4. Цюрих, Швейцария 5. Сидни, Австралия 6. Каракас, Венецуела 6. Женева, Швейцария 6. Мелбърн, Австралия 6. Токио, Япония 10. Копенхаген, Дания

Коментари

коментар(а)