Нов дистрибутор пое разноса на родните цигари, старият доставчик остана без договор

1
Добави коментар
dejzi
dejzi

Две любопитни неща се случиха на пазара за цигари през миналата седмица. На 10-ти март в Бургас се появи нов дистрибутор, а дългогодишният доставчик на „Булгартабак холдинг“, изгуби най-големия си договор. Изненадващо или не, но договорът на „Табак Логистик“ беше прекратен по същото време, в което и „Експрес логистик енд дистрибюшън“ започна дейността си.

„Колкото и да е неприятно не се изненадах. През последните месеци от действията им се подсказваше на къде вървят нещата“, коментира пред Gramofona.com регионалният мениджър на „Табак Логистик“ Яни Димов.

Фирмата има мрежа в цялата страна, а бургаският офис отговаря и за депата в Сливен и Ямбол. Въпреки, че се занимава и с дистрибуция на вносни марки цигари, както и на други бързооборотни стоки, реално основният партньор на „Табак Логистик“ е „Булгартабак Холдинг“.

Българският производител държи 38% от пазарния дял в региона. Това формира по-голямата част от приходите на бившия вече дистрибутор.

Драстичният спад в оборота, логично води и до драстично съкращаване на разходите. Първите работници на фирмата вече са получили месечните си предизвестия. През следващия месеца се очаква от бургаския клон на фирмата да си тръгнат и други служители.

„През лятото работеха за нас около 70 човека, сега ще са далеч по-малко, обобщава ситуацията Яни Димов и допълва, че в региона в техните складове са останали български цигари за кратък период.След като тези количества свършат ще започне и голямато орязване. Тогава част от работещите в „Табак Логистик“ в Бургас, Сливен и Ямбол ще загубят работата си.

В „Табак Логистик“ признават, че не знаят от какво точно Холдингът е недоволен и защо се е стигнало до прекратяване на договора. Дори и бусовете на „Табак Логистик“ са брандирани с най-известните марки цигари на Холдинга. Ние също се опитахме да разберем причините за прекратяването на договора, но до момента от „Булгартабак Холдинг“ така и не са отговорили на въпросите, които екипът на Gramofona.com им зададе.

Новият дистрибутор „Експрес логистик енд дистрибюшън“ е сравнително млада фирма. Освен с тютюневи изделия ще се занимава с дистрибуцията на бързообротни стоки и на вестници. В момента в сайтовете за работа вървят няколко реклами на новата фирма, която набира персонал в цялата страна. Търсят се основно млади хора с компютърна грамотност.

Има обявен официален сайт, който обаче не е активен. Интересното е, че мрежата, която от „Експрес логистик“ са изградили повтаря напълно дистрибуторската мрежа на предшественика им. Да сега новата фирма явно не съумява да се справя както стария дистрибутор, тъй като има масово недоволство от търговците на дребно.

Според представители на бранша, новият дистрибутор всъщност затваря цикъла на придобилата популярност верига Lafka. Това е тяхното основно притеснение, защото по този начин се създава монопол. За инвазията предупреждаваха продавачи на тютюневи изделия, които се обявиха срещу новите павилиони. Още преди месеци те коментираха, че Lafka ще дойде със собствена дистрибуторска мрежа и реално ще изхвърли от пазара досегашните доставчици.