10-те най-евтини града за живеене през 2014 г.

32
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 21.03.2014

Най-евтиният град за живеене през 2014 г. се намира в Азия. Това е индийският град Мумбай, а столицата на Индия – Ню Делхи, е на третата позиция в подреждането. Докладът с данните беше представен от списание The Economist. Той се публикува два пъти годишно и класира 131 града по цял свят, като отчита повишението и понижението на курса на националната валута, инфлацията на цените и месечната издръжка на едно домакинство. Изследването използва като база цената на живота в Ню Йорк и наблюдава цените в над 400 елемента на ежедневието. „Въпреки че в Индия се очаква висок икономически растеж в бъдеще, това се дължи на многобройното й население и големия потенциал на икономиката й“, се казва в доклада.

Виж още: 10-те най-скъпи града за живеене през 2014 г. 10-те държави, които ще движат световната икономика през 2050 г.

Любопитно е, че Азия държи първите места както в най-евтините, така и при най-скъпите градове. Повечето скъпи населени места дължат това на високите цени на хранителните продукти. Така например храните в японската столица Токио продължават да бъдат най-скъпите в света. В същото време, ако сте в Индия имате шанс да запазите по-дълго портфейла си пълен. Цените в индийската търговска столица се задържат по-ниски заради огромното социално неравенство и дисбаланса на доходите на индийците. Ниските заплати на мнозина от работещите в Мумбай са в основата на ниското потребление, а властите отпускат субсидии, за да поддържат по-ниски цени. В арабските страни сирийската столица Дамаск е отбелязала най-голям спад. Заради продължаващия вътрешен конфликт Дамаск е на четвърто място сред най-евтините градове в света. Ето и останалите в списъка на 10-те най-евтини града за живеене през 2014 г.

1. Мумбай, Индия 2. Карачи, Пакистан 3. Ню Делхи, Индия 4. Катманду, Непал 4. Дамаск, Сирия 6. Алжир, Алжир 7. Букурещ, Румъния 7. Панама (град), Панама 9. Джеда, Саудитска Арабия 10. Рияд, Саудитска Арабия

Коментари

коментар(а)