„Духът на здравето” с приз за най-добро здравно предаване

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Пластиката „Благотворение“, изработена от плевенския скулптор и живописец Венцислав Василев, бе връчена на шестима достойни българи по време на националните награди на фондация „Св. Иван Рилски“. Скулптурата е символ на духа и силата на хората, които се борят срещу рака. Отличията са присъждат с цел да се утвърдят доброто име и професионализмът на лекаря у нас, да се акцентира на ползотворната работа на пациентските организации, да се покажат високите стандарти в здравната журналистика, да се насърчи и благотворителността, уточни д-р Елиза Георгиева, учредител и управител на фондация „Св. Иван Рилски“-Плевен.

Една от наградите, а именно тази за здравна журналистика, връчена от професор Любомир Стойков, получи д-р Неделя Щонова за предаването „Духът на здравето” по bTV. Предаването се отличава с активна промоция на здравната култура, подкрепа на пациентите с онкологични заболявания и защита на имиджа на българския лекар.

Сред отличените бяха и д-р Галина Кирова в категория „Образна диагностика“, д-р Григор Горчев в две категории – „Онкология“ и „Иновации в медицината“, д-р Поля Петева в категорията „Дентална медицина“, Дарин Ангелов в категория „Благотворителност” и Нана Гладуиш в категория ”Пациентска организация”.

Сред гостите, които уважиха събитието, бяха професор Огнян Герджиков, Силвия Кацарова, заедно със съпруга си и дъщеря си Теди Кацарова, Людмила Филипова, Дидо от Д2 и други.

Оценката на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, за предаването „Духът на здравето” по bTV:

‘’Много е важна ролята на медиите по всички въпроси, които вълнуват обществото, които вълнуват отделния човек, отделната личност, но когато става дума за нашето здраве, когато става дума за духа на здравето, когато става дума за журналистите, които носят и бели престилки, които се ангажират да ни ограмотят, да ни въведат в духа на здравето, да ни покажат колко е важно да си говорим рано сутрин или следобед, или късно вечерта за нашето здраве, за душевното ни спокойствие, за това че огромна част от здравето ни зависи от нас самите, тогава когато сме ограмотени, тогава когато сме добронамерени, тогава когато душите ни са чисти, тогава когато Ви имам доверие и Ви слушам и Ви гледам колко сте хубава и колко правилно говорите и как искате да ми внушите спокойствие и да ми кажете, че заедно двете ще бъдем по-силни и ще бъдем истински в духа на здравето, това е чудесно.

Лошото е едно, че на мен ми се струва – това е лично мое мнение, у нас са малко предаванията за медицина и много малко се говори за духа на здравето предварително и в студио. Не е така по света. Там има много предавания, разнообразни, хората имат нужда от тях, търсят ги, чакат ги, знаят кога, по какъв проблем ще говорим. Хората имат нужда да се погрижат и сами за здравето, като Вие ни подавате ръка и ни водите през Вашите познания с духа, за да отворим ние сърцата си, да бъдем спокойни и да си кажем нищо по-хубаво и нищо по-вярно, по-истинско няма от това, освен да се погрижим сами за собственото ни здраве.

Хубаво е, че го има Вашето предаване. Хубаво е. ’’