Кой празнува на Благовещение 2014

1
Добави коментар
mikanikova
mikanikova

Благовещение е един голям български празник, който честваме на 25 Март и който символизира краят на зимата и естествено началото на затоплянето на времето! Един от големите църковни празници и имен ден за Благовест, Благой, Благо, Благовеста и Блага.

Този ден чества благата вест която Дева Мария получава от Архангел Гавраил, който и съобщава новината за раждането на Спасителя.

Народните предания гласят, че на този ден всяка рана зараства по-бързо, затова и е избран като денят в който да се пробиват ушите на младите девойки.

Освен това на Благовещение животновъдите жигосват животните или пък им правят резки по ушите (това са стари практики, но са ги правили и в момента сигурно се извършват на някои места).

Още едно поверие гласи че на Благовещение трябва да се стане рано, да се закуси добре за да не изтървете късмета си, през този ден е добре да похапнете риба и да размените блага дума със всички хора с които имате контакт!

Единственото нещо което остана да споменем за Благовещение е да поздравим всички онези именници носещи имената които отбелязахме по горе Благовеста, Благовест, Благо, Блага и Благой, да им пожелаем да са живи и здрави и много успехи през цялата година.