ЗА И ПРОТИВ ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ

7
Добави коментар

В интернет много се пише напоследък за здравословния начин на живот, затова как да се храним, за да живеем по-дълго и здравословно. Често и аз се потапям в това море от информация и се опитвам да анализирам и систематизирам цялата тази база данни или по-точно да пресея същественото от баластрата. И стигам до извода , че не бива човек да изпада в крайности.
 

Разбира се уважавам вегетарианството като патент за здравословен начин на живот. Ще кажете , защо да бъда вегетарианец, като мога и да не бъда….?
 
Истината е , че човек по естество е вегетарианец. Анатомията, физиологията и инстинктът свидетелстват за това . Велики учени в следствие на дългогодишни изследвания са на мнение , че прекалената употреба на месо и месни продукти произвежда в първата половина на живота енергия и активност, която би могла да се определи като “неспокойна” но превръща тялото след 45 годишната му възраст в една изсъхнала, празна черупка. Този вид хранене действа като “пещ с ускорена вентилация”. Простата и правилно приготвена храна ще поддържа човешкото тяло като точно копие на Божествения образ. Рискът да се развие свръх пълнота или мъчителна нервност е почти нулев, нещо повече, тази храна поддържа ума в отлично състояние, като го освобождава от всичко излишно и го насочва към най-висшите идеали. Това си има и своите основания, а те са следните:
–          Козметични , за това, че при вегетарианците се наблюдава по-бавно застаряване на кожата и косата. Кожата е изчистена от петна, теглото е по-близо до нормалното, а мускулите и ставите- по-гъвкави
–          Религиозни, за това , че на много хора умът им е станал по-ясен, а духовният им живот-по-задълбочен, след като са възприели вегетарианския начин на хранене.
–          Икономически основания, за това, че бедността е фактор, който стимулира възприемането на растителния начин на хранене при голяма част от населението на земята, тъй като много хора просто не могат да си позволят изключително високите разходи, свързани с консумацията на животински продукти.
–          Здравни основания, за това , че при вегетарианското хранене съставът на кръвта е най близък до идеалните стойности. Нивото на кръвния холестерол е по-ниско, количеството на пикочната киселина е по-малко, а бъбреците и черния дроб функционират по-добре.
Въпроса е обаче, дали ние можем да поддържаме такъв стандарт на живот, че тялото да ни се чувства добре, това става когато всички органи функционират нормално. И като се замисля върху всички тези основания, които изброих по-горе , наистина си струва човек да е вегетарианец. Дали обаче това  е по джоба на обикновения българин? А щом не е по джоба , то и желанието ни се изпарява. И тогава теорията която ни дава съвет как да живеем здравословно и правилно , за да удължим живота си става толкова суха и несмилаема , че почти не ни се говори за това.
Нека си зададем въпроса, какво виждаме, когато влезем да пазаруваме в някой супермаркет? Повечето храни са абсолютно нездравословни. И често ми се налага да си пропилея много време за да чета етикетите и да следя по колко ета т.е. консерванти съдържат. Да не говорим , че сектори за диетични храни почти няма или ако ги има то те са доста оскъдно заредени. Друг е въпроса пък за зеленчуците и техните цени, направо са астрономически. Същия е и шока с плодовете. И изобщо дали е по джоба на българина да бъде вегетарианец или поне да се храни здравословно.
В нашата страна се шират сърдечносъдовите заболявания, инфарктите , инсултите, а те са преди всичко причинени от нездравословния начин на живот. Стреса в живота на човека , също играе важна роля за развитието на тези заболявания. България се реди на челно място по заболеваемост и смъртност от този вид болести.
Консумацията на месо , като че ли за нас стои в основата на хранителната пирамида и то не какво да е месо а свинско, а можем спокойно да го заменим с пилешко, риба , защото е по-леко и по лесно се усвоява от организма. Също така да избягваме употребата на пълномаслени сирена и млека. Има толкова богат асортимент от млека обезмаслени. Употребата на сурови ядки също е много важна. Зелените салати и най вече плодовете са от съществено значение за организма. Но от всичко това , кое ни е по джоба?
От собствен опит мога да ви кажа, че здравословния начин на живот из основи преобразява живота на човека. Имаше един период от моя живот в който хипертоничните кризи ми бяха ежедневие. Беше някакъв ужас! След многото медицински изследвания които трябваше да направя , за да разбера от къде идва това разбрах че причините са няколко: стрес, генетична обремененост и наднормено тегло. Налагаше се да променя начина си на живот. Първо спрях цигарите, спрях употребата на кафе и кофеинови изделия.Изолирах яденето на кисели, солени, тестени , сладки храни и газирани напитки. Замених употребата на захар с употребата на чист пчелен мед. С една дума започнах да обръщам внимание на това , какво има на трапезата ми. И повярвайте ми, беше ми необходима поне година за да вляза в нормите. За 3 години смъкнах 20 кг и се чувствах прекрасно. И въпреки това продължавах да пия лекарствата за кръвното налягане. И благодарение на този ми начин на живот на 39 годишна възраст родих едно прекрасно момиченце чиито снимки виждате в сайта днес. Сега тя е на 9 месеца и Благодаря на Бог , че ми я подари. Но всичко това е и заради променения ми живот.
Разказвам ви всичко това, за да помогна на хора , които се намират в състояние подобно на моето. Така, че аз съм за здравословния начин на живот , а вие????

< Предишна

 

Следваща >