Върбинка (Verbena)

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Върбинка е едно от най-лесните за отглеждане цветя у дома. Освен това има нежни и пъстри цветчета, които внасят пролетно настроение вкъщи. Вижте как да си отгледате Върбинка у дома.

Върбинка отблизо

Върбинка, позната още с латинското си наименование Verbena, е красиво и нежно стайно цвете, което идва от земите на Южна Америка. Подходящо е за отглеждане на тераси и балкони. Идеално е за висящи кошници и сандъчета. Върбинката не изисква много място, нито пък постоянни грижи. Цъфти от началото на пролетта до началото на есента на туфи, обагрени в бяло, розово, червено, синьо и лилаво.

В миналото хората вярвали, че върбинката притежава магически сили. Някои втривали цветовете в тялото си, за да лекуват различни заболявания. Други използвали цветовете и аромата на растението, за да се предпазват от зли духове, вампири, върколаци и други митични създания.

Как да си отгледате Върбинка
Едва ли ще срещнете трудности в отглеждането на върбинка у дома. Внимавайте да не прекалите с грижите, защото това е една от най-честите причини за загиването на цветето.

Поливане.
Внимавайте да не прекалите с поливането на върбинката, тъй като корените й ще започнат да гният. Поливайте, когато видите, че почвата е суха, а през зимата, когато растението е в покой, разредете дозите.

Светлина.
Върбинката е идеалното растение за жилища с южно изложение, тъй като цветето се нуждае от целодневна слънчева светлина. Внимавайте, когато през пролетта изнасяте цветето на балкона – това трябва да става на етапи, за да се климатизира по-лесно.

Почва.
Най-важното условие за почвата на върбинката е тя да бъде с добър дренаж. Подходяща е комбинацията от градинска почва, богата на хумус, и торфена смес. Растението се тори веднъж в началото на активния период, а след това в периода на цъфтеж – веднъж седмично, ако искате да се радвате на кичести туфи.

Размножаване.
Размножаването при върбинката става най-често с помощта на семена, които се засаждат в края на зимата или началото на пролетта. Възможно е и размножаване с резници, което понякога е по-предпочитано, защото става по-бързо.

Други.
Винаги махайте прецъфтелите цветчета на върбинката, иначе растението спира да дава цвят. Пазете цветето от въздушни течения.

21.03.2014/ Христина Спасова