НАСА откри обитаема планета извън Слънчевата система

13
Добави коментар
darybg
darybg

Сериозен пробив бе направен в търсенето на извънземни форми на живот, след като учени откриха обитаема планета с почти същия размер като Земята, съобщава „Дейли Мейл“.

Астрономът Томас Баркли от Изследователския център на НАСА в Калифорния е направил откритието, използвайки данни, събрани от космическия телескоп „Кеплер“.

Планетата, която все още няма име, е открита в орбита на неидентифицирана звезда в т.нар. обитаема зона – район около звездата, който излъчва достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може на планетата да има вода.

Господин Баркли съобщи за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Използвайки снимките, направени от телескопа „Кеплер“, Баркли вярва, че е открил нова звездна система, състояща се от пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1.

М-джуджетата са звезди, които са много по-малки и по-слаби от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Познати още като червени джуджета, тези звезди представляват 70% от звездите в Галактиката.

За сравнение, нашето слънце се нарича G-джудже, като от този тип джуджета са само 5% от звездите във Вселената.

Предполага се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята и е наречена обитаема планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1.

Въпреки, че и преди са откривани планети, подобни на Земята, безименната обитаема планета на Баркли е най-близката по размер до нашата планета.

Други подробности около откритието на Томас Баркли не се съобщават и се очаква официалните заключения около откритието му да бъдат обявени публично по-късно тази година.

Космическия телескоп „Кеплер“ на НАСА до момента е открил почти 3000 кандидат-планети извън нашата Слънчева система, като за една пета от тях се смята, че са „супер – Земи“, между 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.