10 книги, които промениха света

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Писменото слово със сигурност е едно от най-великите изобретения на човешката цивилизация. А след появата на литературата това изобретение става дори още по-могъщо. До такава степен, че книгите нерядко са определяли целите в живота на определен човек или дори на цели нации. Кои са литературните творби, които са оказали най-голямо влияние върху интелектуалното и нравственото развитие на хората по цялата планета? В настоящия материал ви представяме 10-те най-влиятелни книги в историята на света.

Джордж Оруел – „1984“ („Фермата“)

Публикувана през 1949 година, тази вечна класика илюстрира вижданията на автора за това какво ще бъде обществото 35 години след нейното написване. Според Оруел през 1984 година светът ще представлява зона, която е под постоянно наблюдение и контрол от страна на ужасяващия „Голям брат“ (именно тук за пръв път се споменава „Big Brother“). Тази книга има огромно влияние върху днешните лексика и обществен строй.

В една епоха, в която комуникацията е била доста ограничена, романът на Джордж Оруел служи като предупреждение за едни и поглед в бъдещето за други. Независимо дали я харесвате или не, това е една от най-великите книги в цялата история на литературата.

Чарлз Дарвин – „Произход на видовете“

Написаната през 1859 година книга на изследователят Чарлз Дарвин поставя началото на много важно научно направление – еволюционната биология. Творбата на англичанина е революционно явление, което преобръща с главата надолу съществуващите дотогава представи за произхода на човечеството.

Критикувана от едни и обожавана от други, „Произход на видовете“ поставя началото на модерната наука. Колко други 150-годишни научни трудове все още са обект на дебати?

Карл Маркс & Фридрих Енгелс – „Комунистическият манифест“

Това е книгата, разделила света на два лагера за половин век! Написана от германския философ Карл Маркс през 1848 година, тази политическа творба е имала много по-голям ефект върху други държави, отколкото върху самата Германия.

Въпреки че „Комунистическият манифест“ обещавал на последователие си утопичен живот, свободен от“капиталистическата диктатура“, действителността се оказала много по-различна. Заради вдъхновеното от нея създаване на Съветският съюз и Китайската република на Мао Дзедун, тази книга е обявена за една от най-влиятелните на всички времена.

Платон – „Републиката“

Забравете модерните политици – нека се върнем чак до 380 г. пр. Хр. „Републиката“ е определян като водещият модел, по който е създадена тогавашната цивилизация и според който се определя кое е добро, кое е лошо и кое е справедливо.

Въпреки че книгата на Платон изглежда доста сложна и натоварваща за днешния читател, тя остава един много важен политически и философски труд, който е повлиял сериозно върху по-нататъшното развитие на философията и етиката.

Птолемей – „География“

Древногръцкият философ и изследовател Птолемей е автор на някои от най-важните творби в областта на астрономията и картографията. „География“, неговият най-значим труд в областта на картографията, се счита за първия опит да бъде изградена подробна карта на света.

Въпреки че представата на Птолемей за формата на Земята се различава от днешната, „География“ все пак е изключителна творба за стандартите на II век. Много от модерните методи за картографиране за изобретени именно от Птолемей при писането на своята най-известна книга.

Библията

От култура и общество до закон и ред, Библията е първият документиран справочник на ценностната система на западния свят. Тя е най-продаваната книга в света и е невъзможно да отречем влиянието, което е имала и ще продължава да има върху културата, науката и политиката. Всяка година по света се продават около 100 милиона копия от свещената книга на християните.

Олдъс Хъксли – „Прекрасният нов свят“

Когато стане въпрос за обезпокоителни прогнози за бъдещето, две книги винаги ще бъдат обсъждани – „1984“ на Оруел и „Прекрасният нов свят“ на Хъксли. Написана през 1931 година, тази книга изказва тезата, че технологиите един ден ще поробят човечеството.

Забранена в много американски училища заради „негативния си поглед към живота“, „Прекрасният нов свят“ предупреждава хората за опасността от робуването на технологиите цели 70 години преди появата на интернет!

Адолф Хитлер – „Моята борба“

Някои книги са променили света към по-добро. Други са го променили към по-лошо. Докато лежал в затвора Лансберг през 1924 година, бащата на националсоциализма написал политически манифест, който впоследствие подтикнал хората към световна война, етнически геноцид и пълна реорганизация на цяла Европа.

Най-забележителното нещо при „Моята борба“ е не стилът на писане, а реакцията, предизвикана от нея. Въпреки че знаели много добре, че Хитлер е заплаха за международната политическа стабилност, западните държави игнорирали младият австриец докато вече не било твърде късно.

Че Гевара – „Партизанската война“

Написана в зората на Кубинската революция, творбата на Че Гевара е наръчник за много от революциите през XX век. В своята книга Ернесто Гевара, както е истинското му име, прави паралел между модерните за онова врем партизански тактики и похватите, използвани през Гражданската война в Испания. Книгата на аржентинеца станал пътеводител за десетки революции в Латинска Америка и Южна Африка.

Сун Дзъ – „Изкуството на войната“

Написаната преди 2500 години класическа творба на великият китайски генерал Сун Дзъ се е превърнала в модел за всяка армия по света. Разделена на 13 глави, книгата анализира всички аспекти на успешните военни стратегии, от внимателното изготвяне на първоначална тактика до важността на планирането на евентуални рискови ситуации. „Изкуството на войната“ е класическа творба, послужила като наръчник за планирането и провеждането на десетки битки от ерата „Сенгоку“ в Япония до Виетнамската война.