Киш с рикота и аспержи

14
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Родината на киша е Франция, макар че ястието може да бъде всичко друго, но не и изискан представител на висшата френска кулинария. Това е по-скоро „спасението“ на забързаната делова французойка, която не разполага с достатъчно свободно време. Киш може да си приготвите лесно, дори и да не сте от най-опитните и талантливи готвачи. Това е вид пай със солена плънка. Смята се, че името му произлиза от немската дума “сладкиш“ (“kuchen“). Рецептата се е зародила след като домакините открили бърз, лесен и ефикасен начин да използват остатъците в кухнята, вместо да ги изхвърлят. Резултатът бил вкусно и хранително ястие. Днес киш се приготвя от тестена „подложка“ с плънка от сирене, месо и зеленчуци.

Необходими продукти: за тестото: 300 г брашно 150 г меко масло 1 яйце 1 жълтък 15 мл зехтин сол на вкус 100 мл вода за плънката: 500 г зелени аспержи сол на вкус 400 г рикота 3 яйца 100 г настърган пармезан черен пипер на вкус индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне: Смесете брашното, маслото, яйцето, жълтъка, 100 мл вода, зехтина и малко сол и омесете меко тесто. Оформете на топка, увийте с найлоново фолио и оставете в хладилника да се изстудява за няколко минути. През това време измийте аспержите, обелете ги и отрежете краищата. Може да ги оставите цели или да ги нарежете на парчета. Гответе във вряща подсолена вода за около 5 мин. Отцедете, след това шокирайте в студена вода и отново отцедете. За плънката смесете рикотата, яйцата и настъргания пармезан. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Загрейте фурната до 180 градуса. Разточете тестото така, че да обхване съда, в който сте решили да печете киша. Намазнете съда и поставете тестото. Подредете аспержите във форма по Ваш вкус, след това изсипете и рикотената смес. Печете в предварително загрята фурна за около 15 мин.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It