Постоянно трябва да говоря за нещо, което не съм правил

13
Добави коментар
mignews
mignews

Архитект Георги Станишев, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: В „Здравей, България“ братът на Сергей Станишев – архитект Георги Станишев.
Водеща: Добро утро на арх. Георги Станишев.
Водещ: Здравейте.
Георги Станишев: Добър ден.
Водещ: Много пъти се спомена вашето име, предполагам, основно заради брат ви. Така или иначе имаше и политически коментари. Да чуем един от отказите, един от гласовете, който прозвуча и в нашия ефир – Яне Янев – какво каза той преди няколко дни. Да чуем.
Водещ: Защо твърдите, че нещо общо има г-н Станишев? Това не е ли клевета и политическа употреба на случая?
Водеща:
Яне Янев: Няма, защото след публикацията в „Гардиън” вече всичко стана ясно – как е замесен брат му Георги Станишев, как е докаран архитект Норман Фостър и всъщност, каква е била целта. А сега тона, което се прекарва като решение на Министерския съвет е изключително безумие, защото се вижда, че се осъществява едно лобиране от страна на Станишев и на Моника Йосифова за застрояване на бреговата ивица дори.
Водещ: Това беше един от гласовете.
Водеща: Полушеговито ще ви попитам, идва ли ви да му скочите на бой Яне Янев, защото снощи в интервюто при Цветанка Ризова така приключи?
Георги Станишев: Аз постоянно трябва да говоря за нещо, което не съм правил. В смисъл, трудно е да си много красноречив в тази област. Общо взето, мога да кажа с пълна сигурност, да бъда прецизен, че на нашето бюро не е възлаган такъв проект, за втория проект става дума.
Водеща: Този последния, за който говорим?
Георги Станишев: Този, който сега се коментира. И ние не сме издавали съответно такъв проект.
Водещ: Вторият не е ли продължение на първия? То това е основния коментар, но в по намален вариант.
Георги Станишев: Мога само да предполагам, защото не съм го виждал.
Водещ: Могат ли без ваше съгласие, на база на труда ви от предишния проект за „Блек сий гардънс“, да не ви питат и да го използват с по-малко къщички.
Георги Станишев: Никой не е питал за съгласие в това отношение нито мен, нито нямам представа за ателието на Фостър. Нашите отношение по този проект завършиха с инвеститорите и със собствениците на земята 2008 г.
Водещ: Кои точно са те?
Георги Станишев: Това е фирмата „Би Би Ти проджект” или „Бяла бийч турс проджект“. Аз имам и по този повод и документи, които удостоверяват, че към 2008 г. ние сме подписали протокол, който удостоверява, че двете страни са доволни от работата.
Водещ: „Пито – платено”.
Георги Станишев: Да, точно така.
Водещ: Наели са ви да измислите къщички, да ги проектирате…
Георги Станишев: Те не са къщички, те са селища с висока екологична стойност. Може да се каже новаторски от гледна точка на това какво представляват, как се свързват със средата и с типологията на селището изобщо на Черноморското крайбрежие.
Водещ: Наемен работник – така ли да ви възприемаме? Наемат ви за нещо…
Георги Станишев: Вие знаете какво е архитект, макар че сега се счита, че архитектът кара булдозери или примерно, там строи с кирка и лопата и какво ли не още.
Водещ: И бетон.
Георги Станишев: И бетон разбира се лее като реки. Общо взето, архитектът предимно измисля. Той, практически, създава концепция на една перспектива, на едно бъдеще.
Водеща: Има ли значение за архитекта кой е собственик на земята, как са придобити тези земи?
Георги Станишев: Най-малкото архитектът няма прерогативите да се рови в миналото на един собственик и съответно да му задава такива въпроси, в крайна сметка, или да проверява неговото досие.
Водеща: Вашите отношения са приключили 2008 г. и положението е „пито – платено”. Платиха ви за проекта, довиждане?
Георги Станишев: Да, абсолютно сигурно. За това има подписани. Аз не мога да извадя документи, които да удостоверяват, че аз не съм част от проекта, който сега се третира, но имам документи, които потвърждават моето участие и завършването на това участие в предишния проект, с който, аз бих казал, че не изпитвам никакви угризения за участието в него.
Водещ: Кои са тези хора точно? Защото сега големият въпрос е дали това е плетеница от офшорки. Защо толкова офшорки се използват? Какво точно трябва да се скрие около лицата? Извади се списък с някакви лица. Кои са?
Георги Станишев: Вие ме питате за години, т.е. за сега, което е извън моето полезрение.
Водещ: Не, не. Към онзи момент. С кои хора контактувахте? Кои са в онази фирма „Би Би Ти проджект”?
Георги Станишев: Това са хора, които са купили земите в тази територия. Част от тях са били заменени.
Водещ: Кой човек е това? Българин ли е или също е чужденец?
Георги Станишев: Да, това са българи. Но аз мисля, че вие… Ако погледнете публикациите от 2008 г., когато имаше голяма изложба на творчеството на лорд Фостър в София, те бяха съвсем явно представени като собственици на терени и инициатори на проекта. Това са фирмата „Би Би Ти проджект”, която е фракция на фирмата „Титан”.
Водещ: Възможно ли е да се е използвало вашето име, заради да кажат: Ето, тук е братът на премиера към онзи момент или дори към този момент? Така да се каже, като едно подсещане, една подсказка, че всичко ще бъде много по-лесно от към процедури, че те ще бъдат прескочени? Ето и стенограма от заседанието на правителството, че са бали като че ли наясно, за какво става дума, че септември ще се лее бетона. Вие подозирате ли, ако нямате и твърдите, че нямате нищо общо към този момент, че някой все пак използва фамилното ви име, за да му е по-лесно, административно, например?
Георги Станишев: Аз не мога да съдя кой как използва нещата. Виждам определен клас хора постоянно използват името ми, най-вече да го депресират или по скоро да направят един черен PR, както се казва, на моята дейност в България. Именно поради тази причина, все по-малко работя в България. Основните ми проекти сега са в чужбина. Да не говорим, че и в българската архитектурна сфера, така да се каже, аз поемам задачи само от частния сектор, за де няма инсинуации на спечелени конкурси и т.н.
Водеща: За конфликт на интереси, например. Но тогава, в онези дни, в които този световно известен архитект лорд Фостър, както го наричате, в България, тогава и брат ви е редом до вас на тази изложба. Трябва ли да търсим някакъв конфликт на интереси? Трябва ли да предполагаме, че вие сте получили този проект, защото брат ви в този момент е човек, който управлява държавата?
Георги Станишев: Ще обясня с няколко фрази как се стигна до моето участие в този проект 2006 г. През 90-те години аз работя за едно английско списание „World architecture”, където ежемесечно публикувам статии, критични разбори в новите тенденции в концептуалната архитектура. Това може да го провери всеки по библиотеките, ако стигне до списание „World architecture” – „Световна архитектура”. Във всеки брой аз имам 4-6 страници, които пълня, така да се каже, с интервюта, с материали и т.н. В определен момент, Кралският институт на британските архитекти, се обръща към мен, като водещ на тази рубрика, да направя изложба за 20 млади архитекта от цял свят, които са публикувани, портретите, на които са дадени в списанието. Тази изложба става, може би бъркам с 1-2 години, но около 1997 г. и на нея присъстват млади хора от ателието на Фостър. Там, ние се запознаваме и започваме някакви контакти – чисто пощенски, така да се каже. Доста след това, 5-6 години – 2006 г., повече дори години, на мен ми се обаждат от фирмата, която е възложител „Би Би Ти проджект” и ми казват: Ние сме поръчали един голям проект на ателието на Фостър, и те имаха право, по техни настоявания, да посочат локалният архитект, който трябва да подкрепи тяхната дейност в България.
Водещ: Какво значи в случая „подкрепи”?
Георги Станишев: Примерно, аз имам в момента проект в Австрия, който се намира до Виена – жилищен комплекс, трансформация на една голяма бирена фабрика в жилищен комплекс. Аз не мога да работя в Австрия – не познавам контекста – нито културния, нито толкова добре историческия. Трябва ми локален архитект.
Водеща: Трябва ви и заради логистиката дори.
Георги Станишев: Който на практика да бъде мой партньор в този проект. Аз имам австрийски архитект, който ме партнира в момента.
Водеща: Поинтересувахте ли се за собствениците…?
Георги Станишев: Той не е брат на премиера или на канцлера на Австрия. Справяме се без политиците.
Водеща: Поинтересувахте ли се тогава, когато ви се обадиха и когато казаха: Дайте, да правим нещо заедно. Тук има един собственици, които искат да направят нещо хубаво на Карадере. Поинтересувахте ли се тези хора, откъде имат толкова средства, за да се обърнат към толкова знаменит архитект?
Георги Станишев: Не, не съм се интересувал. Не ви беше интересно?
Водеща: Не? Кои бяха те?
Георги Станишев: Какво значи: Кои бяха те? На мен ми бяха известни. Това е една крупна българска компания, която е известна на всички.
Водещ: С какво се занимават? Не на всички. На тези, които са в бранша.
Георги Станишев: Това е „Титан” АД.
Водеща: Тогава „Титан”.
Георги Станишев: Сега няма ли „Титан”? Може би бъркам.
Водеща: Да.
Георги Станишев: Аз не съм до такава степен просветен в детайлите на фирмените структури.
Водещ: Кажете какво знаете за тях?
Водеща: Пред обществото са известни с това, че организираха сметосъбирането /…/
Георги Станишев: И вчера това нещо, което беше изкарано, цитирахте „Биволъ”, ако не се лъжа.
Водещ: Сложна плетеница е, да.
Водеща: Да.
Георги Станишев: Аз не познавам и 1/10 от тези имена, които са вписани там.
Водещ: Знаете ли какво основно твърдение имаше, което е важно да го изчистим? Вие лично имате ли интерес нещо реално на практика да бъде построено?
Водеща: От подновяването на проекта.
Георги Станишев: Да, знам. Прочетох го.
Водещ: Защото едно е „пито-платено”, наеха ме, проектирах, приключих, тръгнах си, друго е – аз имам интерес и парите ми бъдат различни, ако се докара до строеж.
Георги Станишев: Това, което се писа в „Биволъ”, означава и непознаване тъканта на законите на авторското право и фирмените отношения на архитектите, или на хората на изкуството, като цяло, и техните възложители. Тъй като авторското право на нашия договор с Фостър, аз нямах никакъв контакт с авторското право. Авторското право изцяло на договор на Фостър и партньори с „Би Би Ти проджект” си е тяхно.
Водещ: Затова казвате, че сега не знаете, дали ако сега е /…/ проекта…
Георги Станишев: Както е в случая с австрийците, авторското право принадлежи на нашата компания.
Водеща: Австрийците ви помагат.
Георги Станишев: И локалният архитект няма, практически, подобно нещо.
Водещ: А Фостър имат ли интерес да бъде докаран до строеж, според вас?
Георги Станишев: Всеки архитект има интерес.
Водещ: Не, не, по договор, не принципно?
Георги Станишев: По кой договор?
Водещ: По договор за изпълнение на проекта.
Водеща: Финансов интерес имат ли Фостър да се довърши проекта?
Георги Станишев: Естествено, всеки архитект има финансов интерес да продължи проекта и да го развие. Този проект беше спрян в неконцептуална фаза. Той дори не беше започната процедура по неговото одобрение от някакви власти.
Водещ: Т.е. едни пари получава Фостър, ако го изработи този проект, по-голяма е сумата, ако той стигне до практическа строителна реализация?
Георги Станишев: Вие някак си странно задавате въпроса, но…
Водещ: Искам да стане ясно.
Георги Станишев: … но всеки проект има редица фази и когато работихме с Норман Фостър, ние стигнахме до фаза концепция, която изобщо не беше…
Водеща: Това е първата фаза. Естествено, че има натрупване на суми през следващите фази.
Георги Станишев: … пробирана, представена и т.н. След това има: идеен проект, технически проект, работен проект, реализация. При всяка фаза си има отделно, самостоятелно плащане.
Водеща: При натрупване на тези фази, вие няма да имате никаква финансова изгода, защото нещата са приключили 2008 г.
Георги Станишев: Нямам, разбира се. Аз съм аутсайдер от 2008 г. Имам документ за това нещо и нямам никакво ново възлагане. Може да се провери документално по моите договори. Всичко е ясно. В България вече има такъв контрол на течения на средства, на договори и т.н., че аз не виждам…
Водещ: Контекстът е срещу вас.
Водеща: Има ли наистина, според вас? Излизаме от вашия казус. Ето го новият проект. Излязоха вчера в Търговския регистър имената на хората, които стоят уж като собственици. Оказа се, че това са някакви, в голямата си част, дами на възраст от едно малко населено местенце от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Едни и същи дами от едно малко населено местенце се оказват собственици на такава огромна инвестиция. И ние в крайна сметка, не знаем кои са хората, които са получили такъв сертификат по АССA. Ние не знаем кои са те.
Георги Станишев: Аз разбирам, че има понятие „разследващ журналист”, но не съм чувал да има „разследващ архитект”, който да се рови в миналото или сегашното на своя клиент. Представяте ли си, какви отношения ще има между архитект и клиент, или между всеки един, който има…
Водеща: Питах ви, защото самият казахте, че всичко е чисто и ясно кой инвестира.
Георги Станишев: Чисто и ясно от гледна точка на това, какво сме правили ние. За мен няма две мнения.
Водещ: Контекстът смущава ли ви сега, като гражданин ви питам, защото контекстът е сложен, и това е безспорно. Правителството дава Клас А на един инвеститор, имаше закон, знаете, с идеята да се ограничат офшорките като влияние в българската икономиката. И изведнъж се натъкваме на сложна плетеница от фирми.
Георги Станишев: А там има ли офшорки?
Водещ: Да, има доста.
Георги Станишев: къде? Във всеки случай, на мен не ми е възлагана офшорка. Сега нямам представа.
Водещ: Не, не говоря за вас.
Водеща: Сега, говорим за сега.
Георги Станишев: Нямам представа сега каква е ситуацията, но… какъв беше въпросът, извинявайте?
Водещ: Въпросът беше: всичко наред ли е в една ситуация, в която едно правителство дава Клас А на един инвеститор? Приет е и закон с идеята да няма толкова офшорки постоянно в нашата икономика, а в случая се натъкваме на такава плетеница от офшорки. Има ли проблем с това? Като гражданин ви питам.
Георги Станишев: Вие ме питате като външен наблюдател на нещата.
Водещ: Да.
Георги Станишев: Аз се опитвам да бъда професионалист в сектора, в който съм. Смятам, че си върша добре работата. Мисля, че работата на разследващи институции и т.н. е да проверява офшорки и да се рови кой от къде, какви пари е наливал в проекти.
Водеща: Какво си говорите с брат ви по този казус? Той посъветва ли ви да съдете хората, които твърдите, са замесили името ви?
Георги Станишев: Не, брат ми не ме е съветвал да съдя никого. Това доколкото разбрах, Петър Курумбашев е изявявал такива, смисъл е казвал, че ние ще съдим и т.н., или аз имам такива намерения.
Водеща: Вие ще съдите ли някого?
Георги Станишев: Зависи до къде стигнат с наглостта на подобен черен PR, който няма никакви основанияq реално погледната.
Водеща: Тук беше намесено името от Яне Янев и на Моника Станишева, съпругата на брат ви, има ли тя…?
Георги Станишев: Яне Янев, както и Мирослав Найденовq това са нагли лъжци, разбирате ли, аз смисълq не съм агресивен човек, но действително изпитвам такива пориви срещу тях, просто защото те знаят, че това не е вярно. Яне Янев много добре знае, че аз нямам никакви декари, нито квадратен сантиметър от площи на територията на Черноморското крайбрежие, и въпреки всичко те наливат тази информация, която е дезинформация, за да… Таргетът не съм аз, разбирате ли? Аз съм мишена зад, която стои друг човек.
Водещ: Брат ви как преживя, доколкото можете да дръпнете завесата в личните ви разговори, това, че набъркват името ви, и вашето и на съпругата му?
Георги Станишев: Е, как го преживява. Той по принцип, е възмутен абсолютно от тази ситуация и е бесен, че точно в този момент се случват такива неща в правителството.
Водеща: Обаче излиза стенограма, ето и днес излиза стенограма…
Георги Станишев: Не, вижте, той, какво мислите, че той играе всяка сутрин на шах, където пионките са министрите и той казва на кого, какво да направи ли? Вие се шегувате навярно.
Водещ: Защото излиза стенограма, от която става ясно, че министрите, едва ли не, особено икономическият, са наясно как септември е месецът „х”, в който бетонът идва.
Георги Станишев: Това са пълни глупости. Трудно могат да се кажат повече глупости в толкова малко думи.
Водеща: Това беше цитат от стенограмата.
Георги Станишев: Аз говоря за цитата, не за вас.
Водещ: Коментирайте го.
Георги Станишев: Септември те са казали, че ще дойдат бетоновози ли? Това е абсурд. Това не може. Те септември няма да свършат. Вижте, в един проект има няколко фази на развитие и една от централните фази, когато става дума за проект в тъй наречената зона „Натура 2000“ е, че след като се направи проекта, той е правен по определени нормативи, които съответстват на други закони. Има поне пет закона, които се нареждат един над друг. Само да ви кажа това нещо, че след завършването на концептуалната фаза на проекта, той трябва да постъпи за оценка в Министерството на околната среда. Там се правят сложни екологически изследвания и това е преди да се започне изобщо да се започне идейна фаза на проекта.
Водеща: Знам, че това може да продължи с години. Един последен въпрос. В качеството ви на гражданин и в качеството на човек, които си изкарва прехраната с професията на архитекта. На това красиво място, вие предполагам сте ходили там – Карадере имало идея, доколкото знам да има много красив, включително и луксозен къмпинг, само че била отхвърлена тази идея. Смятате ли вие като човек, който предполагам обича природата, освен красивите сгради, че там трябва да изникнат бетонни сгради или трябва да бъде нещо направено, както в цивилизованите страни някакви къмпинги има и как се пази природата там? Такива къмпинги като в България няма.
Георги Станишев: Да, виждал съм ги. Аз не съм кампингар, но харесвам този начин на вграждане на, дето се вика, в природата във временни човешки…
Водещ: Вие къде почивате, например? По нашето море почивате ли или се отказахте?
Георги Станишев: Не, аз почивам по скоро по други морета.
Водеща: Те повечето българи май така почиват вече повечето по други морета.
Георги Станишев: Вижте, проблемът е, че човек не живее в една реалност, която той може да я управлява и да я тласка към идеалния, дето се вика, обръз, който аз вчера вечерта бях в една друга телевизия, нали, аз си представям, че всичко това е зелено, пясък, няма никакви хора и т.н. Въпросът е, че ние трябва да избираме перманентно. Пред нас стоят избори на най-малкото зло, така или иначе. Значи, когато стане дума, ако някой регулира нещата, ако някой иска да протестира против нещо, той трябва да протестира против рамките, които са създадени вече, но кои дават възможност на частния капитал, с неговия напор и агресивност да влиза и дето се вика, да оползотворява /…/.
Водещ: Такава, казвате е реалността. Благодаря ви, ние такъв спор ще имаме. Ние ще имаме спор между Владимир Каролев иТома Белев.
Георги Станишев: Може би малко и съжалявам, че не участвам.
Водеща: Ако искате останете. Мисля, че ще ви бъде интересно. Останете в този разговор.
Водещ: Ако искате останете да изчакате и вие да се включите в някакъв момент. Благодарим ви, за това.