И все пак зомби апокалипсисът е възможен?

1
Добави коментар
bntbntbnt
bntbntbnt

Наука

И все пак зомби апокалипсисът е възможен?

От много време основна тема в Холивуд е зомби апокалипсис – поява на неизвестен вирус от нищото, който само за един месец унищожава цивилизацията и превръща мнозинството в жадни за кръв зомбита. Дори и телевизионните сериали са превзети от тази идея, като най-популярният от тях отделя повече време на човешките взаимоотношения по време на този Ад, а не толкова как зомбитата ни ядат. Но реален ли е подобен сценарий?
Да, напълно е реален, но с малки разлики!

Първата разлика с филмите е, че ние вече знаем кой може да е причинителят- Lyssavirus. Това е вирусът, който причинява бяс и може да зарази абсолютно всички бозайници. Това разбира се е доста странно и опасно, защото никой друг вирус няма толкова широк спектър от гостоприемници… Самият вирус заразява невроните, нервната ни система. Той е РНК вариус и при навлизане в гостоприменика  кара нервните клетки да започнат да синтезират вместо клетъчни продукти -вирусни, които изграждат вирусната частица. Така постепенно патогенът се разпространява в цялата нервна система и я унищожава.
Втората разлика с повечето зомби филми е, че по някаква странна причина хората могат да бъдат заразени само от човешки зомбита. Винаги ми е било странно, защо животните не превръщат в зомбита хората…
Третата разлика е, че този вирус не е магически и когато той убие гостоприемника си, той не се съживява. Нещо повече – самият вирус причинява парализа и всъщност това е причината за смърт – мускулите спират да работят и хората спират да дишат.

Също както и във филмите обаче, вирусът прави хората и животните хиперактивни и много агресивни. От устата им капе пяна (подобно на капещата черна слуз от устата на зомбитата от сериала Helix ), силно заразни са. Също както във филмите инфекцията настъпва след ухапване, одраскване и други прояви на агресия. Появата дори на първичните симптоми означава, че сте инфектиран, а смъртта е 100% сигурна. Все още лек против тази инфекция няма. Единствено може да се прилага превенция чрез ваксинация.

Радостната новина е, че разпространението на вируса е затруднено – само след физически контакт и нараняване. Но трябва да се знае, че геномът на вирусите е силно нестабилен – мутират по-бързо и лесно, защото нямат изградени механизми на репарация. Това ужасява учените, защото в един щастлив ден вирусът може да придобие способността да се разпространява свободно по въздушен път също както грипният вирус. А това гарантира сигурен апокалипсис, като най-вероятно ще засегне всички бозайници…