Изживей прекрасна бременност

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Няколко идеи как да изкараш бременността си леко, в добро настроение и в добро здраве и още – съвети как да преодолееш емоционалния стрес от мисълта за неизвестното.

След радостта от появата на двете чертички на теста неминуемо идват и притесненията ти:

как ще протече твоята бременност;

дали ще страдаш от сутрешно гадене; ще се справяш ли със задълженията в работата;

ще успееш ли да се подготвиш за Големия ден?

Ето няколко практични съвета, които ще ти помогнат да изживееш леко и щастливо 9-те месеца на очакване.

Признай страховете си

Не се обвинявай, че изпитваш страх и притеснения през деветте месеца, които би трябвало да са един щастлив период, изпълнен с положителни емоции. Признай пред себе си, че неизвестното те плаши. Това е нещо съвсем нормално. Срещай се с твои познати – вече майки, които ще споделят с теб какво са изпитвали, докато са били бременни, и ще ти помогнат да преодолееш притесненията си.

Не си поставяй прекалени изисквания и очаквания

Сега не е времето да организираш дълго отлаганата почивка в планината, нито най-сетне да направиш основния ремонт на апартамента. Всичко това ще ти донесе само допълнително стрес и още притеснения. В идеалния случай планирай всички необходими и неотложни неща, преди да забременееш. Ако ли пък не си успяла, фокусирай се единствено върху малкото човече, което расте в теб.

Усети насладата да си бременна

Опитай се да изживееш пълноценно всеки неповторим миг от чудото на зараждането на новия живот. Почивай си възможно най-често. Сега е моментът да прехвърлиш част от домашните задължения на бъдещия татко и част от служебните ангажименти на колегите, без да те обвинят, че злоупотребяваш. Наслаждавай се на чувството да си обграждана с много грижи, внимание и любов. Все пак тези девет месеца са твоят „звезден“ миг. След раждането, малко или много, ще останеш на втори план.

Избери най-подходящия за теб курс

Вече си се сдобила с няколко книги за бременността от приятелки, редовно си купуваш специализирани списания, следиш всички форуми, където дискутират бъдещи и настоящи майка, а също така си запланувала поне един интензивен курс за бременни в края на седмицата… Оказва се, че получаваш противоречива информация и съвети, а не знаеш на кои от тях точно да се довериш. Поспри за момент и се замисли дали си струва цялото това усилие. По-добре си избери дългосрочен курс за бъдещи родители към болницата, в която си решила, че ще раждаш. Така ще получиш адекватна информация за конкретния Родилен дом и ще знаеш какво наистина да очакваш.

Не се престаравай с подготовката

Идва времето и за подготовката на детската стая. Притеснена си дали ще успееш да намериш всичко необходимо. Коя е най-подходящата количка, къде да намериш най-красивия комплект за изписване, най-добрите шишета и биберони… В крайна сметка, дори и да не успееш да напазаруваш всичко от дългия списък с покупки, не се притеснявай. Има време. През първите няколко месеца твоето бебе ще се нуждае най-вече от уютно легълце, малко дрешки и най-важното – топлината и обичта на мама и татко.

Запази в тайна Големия ден

Не издавай на всички роднини и приятели кога точно е терминът ти. Едва около 5% от всички бебета се раждат на точно определената от лекарите дата. По-добре го запази в тайна. Така, когато времето наближи, ще си спестиш безбройните телефонни разговори и въпроси „кога ще раждаш вече?“. А ако бебето не бърза с появата си на бял свят и се заредят ден след ден очакване, притеснените роднини, които се интересуват дали всичко е наред и как могат да помогнат, ще те стресират още повече. В този момент едва ли се нуждаеш точно от това. Затова просто сподели, че бебето се очаква в края февруари, например. Така, когато настъпи Големият ден, ще изненадаш всички с прекрасната новина.