25 Скандални реклами със сексистки, расистки и хомофобски послания

4
Добави коментар

Рекламните послания имат за цел да бъдат забелязани и запомнени. Основната цел е по този начин даден бранд да бъде избран пред друг. Много често авторите стигат прекалено далече и по-скоро вредят, отколкото да помагат на компаниите, които са отделили от бюджетите си. Аз лично вярвам в равенството между хората, независимо от техния пол, сексуална ориентация, религия или етнос. Трябва да Ви предупредя, че тук ще видите реклами, които може да са обидни за някои от Вас. Други от Вас може да ги намерят за забавни. Факт е, че подобни реклами, които могат да бъдат категоризирани като сексистки, расистки или хомофобски, са съществували в миналото, но могат да бъдат видени и в днешни дни. В тази селекция от скандални реклами попадат дори големи компании като Volkswagen, Ford, Bosch, Burger King и други. Може да очаквате рекламни послания от типа: “Единственият начин да бъдете в нея е да станете донор.” или „Рано или късно жена Ви ще се прибере вкъщи.“ Нека преминем към самите реклами.

СЕКСИСТКИ РЕКЛАМИ

Следва избор на 7 реклами от миналото, в които жените са представени в различна светлина. Преминаваме през това, че са лоши шофьори или фактът, че не напускат кухнята, но най-вече правят впечатление посланията, че жените са по-слабият пол и че мъжете са повече от жените.

sooner-or-later-your-wife-will-drive-home

 

Ако си мислите, че в днешно време липсват сексистки рекламни послания, горчиво се лъжете. Вижте само на какви реклами попаднах, докато търсех информация по темата.

suck-the-lime-not-the-bottle

Както сами може да се уверите, посланията стават все по-сексуални. Разбира се не отсъстват и слогани крещящи, че „най-добрият приятел на жената е тенджерата“. Също толкова скандална е рекламата на Ford Индия с жените в багажника, за което от компанията се извиниха. Това обаче показва какви са настроенията в тази азиатска страна. Една от рекламите казва, че мъжките предпочитания никога няма да се променят, затова спокойно може да похапвате сладко. Същевременно от Bosch доказват, че за 125 години нито един мъж не се е научил да работи с пералня и това си остава женска територия. Русия винаги трябва да се посочва като отделен пример. А тук може да видите прясна реклама на руска водка, която върви с руска булка.

russian-bride

Тук имам и една реклама, която може да бъде едновременно сексистка и с педофилски уклон.

innocence-is-sexier-than-you-think

 

РАСИСТКИ РЕКЛАМИ

Явно това е раят на рекламите за сапуни и перилни препарати или бои за боядисване. Като че ли днес подобни реклами все по-трудно си пробиват път.

ХОМОФОБСКИ РЕКЛАМИ

Flora е компания, произвеждаща маргарин. През 2013-а година пускат не особено оригинална кампания с основен мотив: „Ъъъъъъ татко, аз съм гей“ и подзаглавие „Днес имате нужда от здраво сърце“. Компанията бе подложена на мощна медийна атака, заради факта че сравнява разкриването на сексуална ориентация със застрелване в сърцето. Компанията оперира на много пазари в световен мащаб и това само доказва, че няма фирма, която да е застрахована от подобни грешки. Самата реклама е създадена в Южна Африка и е спряна от Flora почти веднага след нейното пускане. От компанията поднесоха и своите извинения на цялата ЛГБТ общност.

flora-antigay-advertising

 

Текст: Антон Даскалов

Related