Тайните страни на корите от цитрусови плодове

18
Добави коментар
moq-dom
moq-dom

Цитрусовите плодове са предпочитани от много хора заради вкусовите си качества и освежаващия ефект върху организма. Любителите на портокали, лимони, грейпфрути, мандарини, киви, помело, манго, кумкуат, знаят, че обелките им имат приятен аромат, който се запазва дълго време. Заради свежите и тръпчиви нотки корите на цитрусовите плодове се използват като декоративен елемент, за консумация и дори, като козметично средство. Вместо да ги изхвърляте, както обикновено правите, по-добре се запознайте с няколко полезни идеи, които могат да придадат нов облик на дома ви и различен вкус на ястията ви.

1. Декоративни рози и гирлянди

За да направите розичките, просто трябва да обелите с нож портокал, лимон или мандарина, като внимавате кората на плода да остане цяла. Това се постига лесно, ако движите ножа спираловидно. Обелката навийте стегнато във форма на роза. Получените цветчета са красива и уханна декорация за вашата дневна. Можете да ги подредите в стъклен съд и да добавите свещ и малко зеленина. Много добра идея е да ги поставите между изсушени цветове от роза в по-голямо плато, за да се смесят ароматите. Портокаловите и лимонови “ рози “ могат да се използват, и като декорация за сладкиши и торти.

Гирляндите се получават най-добре от портокали и грейпфрути. Разрежете плода на две, издълбайте сърцевината и почистете добре кората му. После, просто оформете всяка половина с нож, във формата на цвете. За целта можете да използвате и форми за сладки. Готовите цветчета трябва да се изсушат добре във фурната. След това, пробийте с игла малка дупчица в средата на всяко цвете и направете гирляндите си. Те са актуални най-вече като коледна декорация, но, ако идеята ви допада, можете да украсявате дневната си по този начин, целогодишно.

 2. Свещник от цитрусови кори

Вземете среден или голям портокал, а още по-добре грейпфрут, махнете “ капачето “ на плода и внимателно издълбайте с лъжица сърцевината, така че кората да остане цяла. Сложете вътре по-обемна свещ с аромат по избор.

Изключително оригинална идея е изрязването на различни фигурки по кората на плода. Когато издълбаете портокала или грейпфрута по посочения начин, с много остър нож внимателно изрежете желана от вас форма в празната обелка. Разкрасете така цялата кора, след което поставете вътре малка свещ и “ захлупете “ с отрязаното “ капаче „.

Ако украсите цитрусовите свещници със сушени пъпки карамфил, можете да ги превърнете в красива коледна декорация. Сложете няколко панделки и малко зеленина около тях, и ще имате атрактивна и уханна празнична украса.

Любителите на други аромати биха могли да постигнат подобен ефект и с лимонова кора, въпреки че, за класическата коледна украса, се използват основно портокали.

3. Кори от цитрусови плодове в кухнята и козметиката

• според специалисти обелките на бананът и кивито съдържат редица ценни съставки и антиоксиданти, като серотонин, лутеин и флавоноиди, и е добре тези плодове да се консумират заедно с кората; • освен, че е украса за редица питиета, лимоновата кора почиства кожата, а ако я подъвчете известно време, ще освежите дъха си. Портокаловите и лимонови обелки се използват и като ефикасно средство срещу комари и мравки. • само, ако консумирате цитрусови кори, можете да се убедите във вкусовите им качества. Те са чудесна гарнитура към различни ястия. Портокаловите кори придават екзотичен вкус и аромат на печеното пиле, а при приготвянето на сладкиши и торти лимоновата кора е почти задължителна. Можете да приготвите желе от корите на грейпфрут и сладко от сварените обелки на кумкуат. Освен това, добре измитите и подсладени цитрусови кори се консумират и директно. • цитрусовите кори, също като плодовете, имат свойството да освежават моментално. Изпийте чаша вода с лед и няколко обелки от цитруси в нея и веднага ще отбележите разликата във вкуса. А, ако желаете домът ви да ухае приятно и ненатрапчиво, поставете в съд с вода кори от различни цитрусови плодове и оставете да поври, или просто направете украса от обелки в различните помещения.

Корите на цитрусовите плодове са, може би, най-вкусните хранителни отпадъци. Възползвайте се от множеството идеи и, вместо да ги изхвърляте, разнообразете менюто и интериора на дома си.