Знаете ли как да изберете правилния апарат за кръвно? – АЛФАМЕДИКА

2
Добави коментар
amedica
amedica

Знаете ли как да изберете правилния апарат за кръвно?

Високото кръвно налягане е огромен проблем в наши дни и най-лошото – това живото опасно състояние рядко  проявява някакви симптоми. 

То въздейства на много органи – сърцето, мозъка, очите, артериите и бъбреците. 

Измерването на кръвното ни дава изключително важна информация относно нашето здравословно състояние и ни помага да вземем необходимите мерки, за да се избегнат усложнения. Затова редовното измерване с качествен апарат за кръвно е изключително важно.

На пазара се предлага огромно разнообразие от апарати за измерване на кръвно налягане, но знаем ли кой уред най-подходящ на нас?

На първо място трябва да се съобразим с възрастта и уменията на потребителя, за който е предназначен апарата.

Апарата за китката е предназначен  за активни хора до 40 годишна възраст. Точността му не се отличава от точността на останалите апарати за кръвно, но трябва да се има предвид, че с възрастта се променя еластичността на кръвоносните съдове на китката и не се препоръчват за хора над 40 години.

Механичните апарати за измерване на кръвното налягане се препоръчват за използване единствено от добре подготвени хора, които имат нужните знания, а също така добър слух и зрение. Това предимно са медицинските специалисти.

Полуавтоматичните и автоматични апарати с маншети над лакътя са подходящи за измерване в домашни условия. Те са с големи и лесни за разчитанe цифри, което ги прави лесни за употреба от хора от всяка възраст.

Полуавтоматичните апарати за кръвно са достъпни като цена и се изисква минимално усилие от страна на пациента или негов близък за напомпване на маншета. Апаратът сам изпуска въздуха от машета и прави измерването.

Автоматичните апарати са изключително лесни за употреба. Измерването се извършва от самия уред само с натискането на един бутон.

Вторият важен въпрос, който трябва да бъде уточнен при избора на апарат е наличието на аритмия при потребителя. Докато повечето апарати за кръвно само засичаст честотата на пулса има и такива, които сигнализират за нередности при равномерността му.