Миньори от рудник „Оброчище” се жалват на „Атака” за нарушения

1
Добави коментар
dobrich24
dobrich24

За груби нарушения в мина „Оброчище” край Добрич сигнализират работници до политическа партия „Атака”. Пред народните представители Калина Балабанова и Николай Александров миньорите са се оплакали, че източната част на рудника, която е собственост на държавата е била разграбена и унищожена неправомерно. Има подозрения, че престъплението е инициирано умишлено от концесионера. По думите им между 2006 и 2008 г. от галериите са били изкарвани желязо и машини и след това са се предавали на пунктове за вторични суровини. Някои от работниците са участвали в разрушаването на въпросните галерии.

Според миньорите галериите са били годни за работа и от тях е можело да се изкарва добър добив. Депутатите призоваха енергийния министър Драгомир Стойнев да се срещне с миньорите и да назначи проверка на случилото се из галериите на „Оброчище”. Стойнев поясни, че още през 1999 г. концесионер на обекта е фирмата „Евроманган” АД. Той не потвърди дали е вероятно наистина да има нарушения.
Калина Балабанова прави дарения от името на националистите на хора от Добрич и областта, изпаднали в безизходица и следи изкъсо съдбата на мината. Според нея договорът за концесията трябва да бъде прекратен заради неспазването на правилата за безопасност на труда, злоупотребите на работодателя и мизерните заплати, които получават миньорите. Народният представител от Добричкия регион твърди, че трябва да се даде възможност на друг концесионер да инвестира в мината и да осигурява добро заплащане за работниците, които изхранват семейства в населено място с висока безработица.
 

Снимка: www.cross.bg