Внимание! Мутирали,опасни КЪРЛЕЖИ нападат България до дни! Носят Лаймска болест!

1
Добави коментар

Експерти алармираха ,че тази година се очакват сериозни ,ненавременни популации на мутирали кърлежи,които ще пренасят опасни болести. Популацията се очаква да атакува още през първите дни на април заради резките повишения на температурите у нас. Именно това рязко затопляне ще стимулира размножаването на гадинките и очакванията са популацията им да е много по-голяма от обичайното ,по принцип. Тази новина бе разпространена от главният експерт в Регионална здравна инспекция – София.

Цезарина Илиева от отдел „Паразитологие” предупреди,че трябва да бъдем много внимателни при разходки сред природата и тревни площи, като цяло. Тя

Advertisement:

Advertisement:

съобщи,че кърлежа може да ни „скочи” дори в градинката между блоковете. Съветва при излети и пикници винаги да слагаме светли дрехи,където по-лесно може да бъде забелязан евентуално полазилия ни паразит,а на земята винаги да има постелка ,на която да седнем или стъпим.

Госпожа Илиева предупреди,че кърлежа може да стои накъде по тялото ни цели 8 часа преди да забие хобота си и да започне да смуче кръв. Именно тогава започват и проблемите с паразитното насекому. След като се забие в кожата ни, кърлежа може да ни пренесе страшни зарази. Една от най-опасните болести,които пренасят е лаймската болест,която се лекува само с

антибиотици,а ако не бъде открита на време последиците могат да бъдат много страшни.

Специалистите ,като цяло, предупредиха в никакъв случай да не се опитваме да изкараме кърлежа сами,ако той е забит в кожата ни. В противен случай рискуваме да откъснем хобота му и той да остане забит в нас и да предизвика сериозни инфекции. От Столична Община обявиха,че започват акция  за обезпаразитяване на всички тревни площи и паркове. Акцията се провежда всяка година ,а финансови средства има отпуснати и разчетени чак до 2018 година. И все пак лекари и специалисти предупреждават да оглеждаме тялото си след всяка разходка ,особено на децата и да внимаваме къде ходим.