Цветница , традиции и обичаи за Връбница

1
Добави коментар
mikanikova
mikanikova

Цветница или наричаният понякога Връбница празник е един от най-големите български традиционни празници, за цялата година. На този ден освен всичко останало имен ден имат много хора носещи имена на цветя, предимно жени! Ако се интересувате можете да погледнете и статията ни която написахме специално за „Кой има имен ден на Цветница/Връбница?“

Както вече споменах Цветница е пазник на много хора, празник на цветята, църковен празник и празник на Лазарките. Както предполагам знаете Цветница се чества в Неделята преди Великден и денят след Лазаровден.

Кумиченето на Цветница

По тази причина Цветница е много важен ден за Лазарките тъй като тогава те изпълняват своят обичай наречен „кумичене“. Кумиченето е традиция изпълнявана от Лазарките от много години, тя има за цел да покаже готовността на момичето да поеме задълженията на домакиня, способността и да се грижи за останалите.

Обичаят протича по следният начин:

В деня на цветница преди обяд всички моми от селото се събират накуп до брега на близката река, като всяка една девойка (Лазарка) носи със себе си така наречената „кукла“ представляваща специално обредно хлебче или букет с цветя или венче на правено от върбови клонки.
След като всички моми са се събрали те наведнъж хвърлят в реката своите обредни дарове и на която излезе пред този на останалите Лазарки получава титлата кръстница или кумица на всички лазарки!

Кумицата на лазарките се ползва с голямо уважение и почит, тя е символ на жената, майката и домакинята и тя поема ангажимента след Великденските празници и по точно на третият ден от Великден да покани всички лазарки в домът си и да ги гости с червени яйца останали от празника и баница!

Църковният празник Цветница

Цветница е църковният празник с който се чества посрещането на Спасителя в Йеросалим с лаврови и маслинови клонки и венчета. Всяка година на Цветница се обслужва празнична литургия, на която всички отиват като под ръка носят пролетни цветя или върбови клонки, които свещеникът на храма освещава и след което всеки си го занася в дома. Когато се човек се прибере у дома си  след литургията по повод Цветница, той оставя осветените цветя пред иконата на Иисус Христос.

Според народните поверия тези върбови клонки могат да помогнат когато през лятото вали пороен дъжд или има силни гръмотевици. Тогава жените ги изкарват навън и изричат някакви тайнствени заклинания докато гледат в мрачните облаци и се молят облаците да се разсеят.

Цветница е хубав празник, който на мен лично ми прави впечатление с всевъзможните пролетни аромати и комбинациите между тях, които имам чувството че ми вдъхват живот и това го казвам съвсем сериозно. Ако се сетите за ароматът на чистота който идва от мокрите върбови клонки веднага ще си припомните за безгрижните моменти докато сте били деца или поне на мен така ми действа всичко свързано с Цветница.