Полезни свойства на руколата

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Руколата произхожда от Средиземноморието, но през последните няколко десетилетия тя си проправя път дори и до бреговете на Северна Америка. 

В някои части на света я наричат ​​ракетно семе вместо рукола. Повечето хора ще се съгласят, че нейният леко горчив и пиперлив вкус е отлично допълнение към всяко здравословно ястие. Назад във времето това растение е било признато първо като афродизиак. Започвайки през първия век от н.е. много гръцки философи са хвалели видно способността ѝ да стимулира либидото. Римската империя е почитала руколата, идентифицирайки я като бог на плодородието.

Позната е като кръстоцветен зеленчук, който до голяма степен прилича на маруля. Тази билка е изпълнена с основни антиоксиданти, витамини и минерали, като калий, витамин К, витамин С, магнезий и манган. Не само, че нейното съдържание на витамин K допринася за развитие на костната плътност, особено при хора, страдащи от остеопороза, но нейните минимални оксалатни количества помагат на организма да абсорбира калция по-ефективно. 

Руколата също е отличен източник на хлорофил, който не само помага за пречистване на кръвта, но също така предотвратява възможно увреждане на ДНК и черния дроб от ефектите на афлатоксините, които понякога се намират в царевицата или фъстъчените продукти.

Рукола има някои много интересни свойства за борба с рака, най-вече благодарение на глюкозинолатните съединения, които са известни, че намаляват риска от евентуално развитие на рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и рак на панкреаса.

Противораковите свойства на глюкозинолатите са изследвани за няколко години

Дългосрочното проучване е с цел да се направи оценка на потенциалните рискове от рак с или без консумацията на глюкозинолатите, намерени в кръстоцветните зеленчуци като рукола. Повече от 11,000 мъже са участвали в това проучване, което е продължило малко повече от девет години. Анализът показал, че колкото повече глюкозинолатни продукти са консумирали редовно участниците, толкова по-малко склонни са били да развият рак и по-специално рак на простатата.

В древния свят, руколата е била много добре зачитана, заради способността ѝ да възстановява любовта в спалнята. Тя е била една от основните използвани билки за помагане при безпокойство, като в същото време облагодетелствала мъжката и женската жизненост. Сега все повече и повече научни факти изглежда подкрепят тези стари вярвания. Д-р Уолт Ларимор, известен лекар, журналист и автор, говори много за тези констатации в един от блоговете си, където описва седемте най-ефективни билки, които трябва да имаме, за да разпалим страстта в спалнята. Руколата е една от тях.

Д-р Дженифър Р. Берман, директор на Женския Уелнес Център Бърман в Бевърли Хилс, Калифорния, също е цитирана да казва, че все по-голям брой доказателства демонстрират, че някои витамини и компоненти в храни, като рукола, могат да улеснят чувствената функция и цялостното преживяване на физическата интимност.

Качествата на руколата като афродизиак, изглежда, идват от действието на нейните микроелементи и антиоксиданти, които намаляват притока на намаляващите либидото замърсители в репродуктивната система.

Източник: ovarna.bg