Здравец – Цветята.NET

16
Добави коментар
podari-buket
podari-buket

Здравец

ЗДРАВЕЦ

             G. macrorrhizum

 

Здравецът е едно от най-популярните растения у нас. Има монго видове: Geranium asphodeloides – бърдунож здравец, G. rotundifolium – кръглолист, G. sanguineum – кървавочервен здравец. Познатият ни обикновен е G. macrorrhizum.

Той е многогодишно тревисто растение със скъсени, разклонени в основата, окосмени стъбла. Мощно коренище, а листата са срещуположни, насочени, длановидни, с аромат.

 

Цветчето е просто, с по 5 чашелистчета и венчелистчета и 10 тичинки.

 

Расте по гористи местности, поляни, каменисти места. Не е претенциозен, но предпочита влажни и сенчести места. Размножава се основно чрез разделяне на коренището рано пролетта или наесен. Може да се правят коренови и стъблени резници. Прихваща се лесно и не се налага специално вкореняване.

 

Използва се основно за зацветяване на северни тераси, скални кътове, сенчести дворове.

 

Има създадени сортове с розлични багри на цвета – бял, син, червен. Освен като багри, декоративен ефект се получава и от различно нарязаните листа или от комбинация с други сенколюбиви видове.

 

Грижите са сведени до почистване на сухите и жълтите листа, прореждане през пролетта, торене и поливане. Торените растения са с по-мощен хабитус и цъфтят по-обилно.

 

Напада се от пухестата въшка.

Отглеждан в съдове на прозореца или терасата, внася много уют в дома.

 

Името на другия род идва от гръцки – pelardos – щъркел. Видовете от този род имат за родина Южна Африка и Австралия.

.