Мис Веси

1
Добави коментар

Днес в едно сутрешно предаване, докато си пия кафето и се чудя от къде да започна денят си, ми помогнаха с тази идея. А именно да започна с блога. За инициативата се каза малко, но информацията за мен бе достатъчна, а и ме грабна веднага.
Става въпрос за „С тениска на бала“ и идеята да се съберат пари и да се дарят на деца в неравностойно положение.
През 2013 г. група абитуриенти от Пирот създадоха „Пет минути за теб – цял живот за тях“ – благотворителна кампания, събираща средства за деца в нужда. Един цял випуск отиде на бала с тениска, вместо с рокля или костюм, и дари спестените пари на деца в неравностойно положение. Година по-късно, Мото-Пфое поема щафетата и продължава инициативата в България.
Това ме накара да се замисля, колко безмислен е всичкият кич и натруфеност. Дали има някой, който макар и още веднъж е облякъл своята рокля/костюм?! Е, момчетата може и да са. Аз на бала си бях с костюм светло лилав, състоящ се от панталон, сако и блуза. Нося само блузата, която е лека и нежна, но това е. Дори и панталона не съм обличала изобщо, а сакото стои и все си казвам „Ще го облека“. А всички тези рокли, с които и на сватба не можеш да отидеш после, стоят в гардероба и стават само за гледане. А парите, които са дадени за тях са … безбожно много, поне за мен. 
И в този ред на мисли, тази инициатива ме докосна. Има млади хора, които се замислят и правят нещо, което не е за тях, а за някой друг. А за този друг, това малко нещо е безценно. 
Никой не се лишава от нещо жизненоважно и необходимо, а само от един каприз. Защото бала не е рокля, прическа или пръстен. Балът е началото на големият живот, който от утре започва без да те пита. Не това, в което си облечен ще направи вечерта, а хората, с които си. Настроението, което ТИ  ще създадеш, човекът, който си ТИ.  
Категория Писаници