Демодекоза при кучето (Същност и причини)

13
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

31.03.2014

Много често свързваме кожния сърбеж и въобще кожните изменения при кучето с демодекозата – вид крастно заболяване, причинявано от микроскопични кърлежи. Макар и далеч не единственото заболяване при кучето, което води до кожни раздразнения и дори обширни лезии, демодекозата е твърде често срещана в България и неслучайно е едно от първите съмнения на повечето ветеринарни лекари, когато при тях постъпи пациент с кожен проблем.

                                            

Същност  Demodex canis е причинителят на демодекозната краста при кучето. Той представлява миниатюрен кърлеж, видим само под микроскоп. Паразитът всъщност не е необичайна находка по кожата на кучетата – той е част от нормалната фауна на кожата, локализиран в космените фоликули и по-рядко в мастните жлези, но броят на кърлежчетата върху здравите кучета винаги е сравнително малък. Затова и откриването на Demodex canis върху куче с кожен проблем не винаги означава диагноза демодекоза. Демодекозата може да бъде както локализирана (до 5 ограничени лезии), така и генерализирана (над 5 кожни лезии или повече от 2 засегнати участъка на тялото).

 

Причини  Нормалното наличие на демодексните кърлежи по кожата на кучето означава, че за да се развие заболяването демодекоза са нужни отключващи (предразполагащи) фактори. Сред най-честите причини за намножаването на демодексите са едновременното вътрешно опаразитяване на кучето, недохранване, третиране с подтискащи имунната система лекарства (като противовъзпалителни средства), временно стресово преживяване (бременност, транспорт, разгонване). Силно предразположени към локалната демодекоза са малките кученца на възраст между 3 и 6 месеца. Генерализираната демодекоза се наблюдава както при млади (заразени веднага след раждането, като се проявява най-вече между 3- и 18-месечна възраст), така и при възрастни (над 18-месечна възраст) кучета.

 

 

Демодекоза при кучето – Симптоми

Демодекоза при кучето – Прогноза

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Алергичен дерматит при кучето“

„Възпаление на ушите при кучето“

„Кожни заболявания при кучето“