Фитнес упражнения за разтягане

11
Добави коментар
vpm
vpm

Добавете фитнес упражнения за разтягане за допълнителна гъвкавост и по-голям обсег на движение. Ако включвате редовно фитнес упражнения за разтягане, тялото ви ще стане по-силно и по-издръжливо по време на физическа активност.

Трябва да разтягате цялото тяло, започвайки от долната му част към ръцете и торса. Разтягайте всички основни мускулни групи, без значение кои мускули сте тренирали или планирате да тренирате този ден. Обърнете специално внимание на областите, които по принцип са по-стегнати като бедрените мускули, таза и кръста. Разтягането не е задължително да е част от загряването, за да бъде ефективно. Може да го правите по всяко време, преди, по време или след тренировка.

Когато се разтягате, го правете само до момента, в който усещате напрежение в мускулите, а не докато изпитате силна болка. Ако се разтегнете твърде много, тялото ви изпраща нервен импулс към разтегнатия мускул (нарича се разтегателен рефлекс), като го кара да се свие. Този рефлекс всъщност стяга мускула, създавайки обратен на желания от вас ефект. Разтягайте се бавно и не прекалявайте.

Фитнес упражнение за разтягане 1

Класическо фитнес упражнение за разтягане на бедрените мускули. Единият крак е свит в коляното, а другият е изпънат встрани. Ръцете са опрени на пода. Изпълняват се леки пружиниращи движения, след което се сменят краката.    

Фитнес упражнение за разтягане 2

Единственото, което ви е необходимо за изпълнение на това разтягащо упражнение, е стена за опора, независимо дали ще е навън или вкъщи. Подпрете се с две ръце на нея и изнесете единия крак назад, след което направете същото и с другия крак.

Фитнес упражнение за разтягане 3

Това разтягащо фитнес упражнение е подходящо за горната част на тялото. Изпънете двете ръце нагоре. Свийте едната ръка в лакътя и с нея хванете лакътя на другата ръка. Наклонете се на едната, после и на другата страна по няколко пъти. Фитнес упражнение за разтягане 4

Още един вариант за изпълнение на предишното упражнение. Ръцете отново са над главата, но този път всяка от тях държи лакътя на другата. Отново се изпълняват наклони на едната и на другата страна по няколко пъти. 23.07.2009/Биляна Божилова