Растения за жилищни и служебни помещения

14
Добави коментар

Според статистиката всяко семейство в Германия има в дома си средно по 18 растения. Така Германия се оказва една от страните, в която най-много обичат цветята.

Растения за служебни помещения Живата зеленина прави сивите служебни помещения по-приятни, разбира се, ако за растенията се полагат добри грижи.

Основният проблем в служебните и работни помещения е поливането. В служебни помещения се отглеждат само устойчиви, без-проблемни растения, които могат да преживеят съботите и неделите и без вода. Трябва да се знае, че климатичната инсталация не вреди па растенията, дори напротив, повечето се развиват добре при равномерна температура и висока важност на въздуха.

Растения за мокра помещения Дали в кухнята или в банята, свежата зеленина прави всекидневието ни no-красиво. В светлата кухня, в която прекарваме много време, могат да се поставят и растения, които, освен че украсяват помещението, са и полезни. Разбира се, всичко зависи от личния вкус.

Така например подправки като магданоз, гарвански лук, майоран, маточина и т.н. се развиват много добре на кухненския прозорец. Чудесно е винаги да имате пресни подправки от собствената си малка градина. Растенията, които осигуряват естествена защита от насекоми, също имат своето място в кухнята. Така например, със силния си аромат тамянът държи настрана мухите и комарите.

Растения за спалпята

По правило спалните са по-хладни от дневните. Неподходящи за спалните са силно ухаещите растения. Не се препоръчват и растения с твърде големи листа, които се прашат твърде много при всекидневното оправяне на леглата. За спалните не са подходящи и растения, които могат да предизвикат алергия.

Растения за детската стая

Особено подходящи за детската стая са градинките в бутилки. За тях се използва малък, прозрачен съд. Напълнете го до една трета с песъклива пръст или кактусова почвена смес. Навлажнете добре почвата с пръскалка. След това наръсете семената. Затворете добре бутилката, най-добре с коркова тапа, и запечатайте. Сложете я на слънчев прозорец. След 4 до 6 седмици кактусите покълват. През следващите три години могат да останат в бутилката, без за тях да се полагат грижи. Те стават големи колкото палец и понякога дори цъфтят, защото се чувстват отлично в собствсния си екосвят.   Зеленчуци в саксия За отглеждане в саксии са подходящи почти всички овощни култури с компактна коренна система. Най-добре е да подберете миниатюрни и компактни сортове. Катерливите и виещите се култури като фасула, са добри са вертикално озеленяване и създаването на приятии сенчести местенца. За узряване на плодовете са нужни подхранващи вещества и редовно поливане. При големи насаждения автоматичната система за поливане бързо се отплаща и може да си позволите да отсъствате за известно време без да има неприятии последствия.

Използвайте подхранващи вещества с продължително действие. Доматите са една от най-популярните култури, които се отглеждат не само за градината, но и в саксии на терасата. Красивите гроздове зреят чак до настьпването на есенните студове. За култивиране в саксии най-добре подхождат дрнебноплодните сортове.