Сочен лимонов кекс с извара и майонеза

13
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Чудейки се един ден как да оползотворя наличната ми извара, сътворих този кекс, който се получи много вкусен и сочен. Той може да претърпи различни трансформации и вариации, така че да добие предпочитания от вас вкус.

Продукти: 350 гр. мека безсолна извара, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 майонеза „Краси“ (голяма стандартна опаковка) или друга, настъргана кора от 1 лимон, сока от 1 лимон, 1 к.л сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 3 ванилии, пресято брашно

Приготвяне: Разбиваме изварата (аз ползвах 1 опаковка „Жоси“, която се оказа гладка и много подходяща), яйцата и захарта добре на пухкав, гладък крем. Прибавяме настърганата кора и сока от лимона, както и содата бикарбонат. Отново разбиваме. Слагаме пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите и отново разбиваме. Трябва да получим гъсто, пухкаво, кремообразно тесто. Не пиша точното количество брашно, защото то зависи от големината на яйцата и гъстотата на изварата. Трябва да се получи тесто по-гъсто от стандартното за кекс (не трябва да е течно и да пада от бъркалките на миксера), но трябва да е пухкаво и кремообразно. Прибавете първоначално малко по-малко от 1 ч.ч. брашно и след като разбъркате ако има нужда, добавете още малко. Двете яйца не са задължителни и могат да се пропуснат (има ги в майонезата), но тогава добавете на тяхно място 1/2 ч/ч вода, газирана вода, лимонада, кисело или прясно мляко – изобщо каквото имате под ръка (все пак е нужно да има и някаква течна съставка). Резултатът е все добър – пробвала съм го. Олио или масло в тестото не се слагат, тъй като майонезата е достатъчно мазна. Готовото тесто изсипете в намаза с мазнина и поръсена с брашно форма за терин. Изравнете. Ако нямате такава разбира се може да ползвате и друга кексова форма или да изпечете във формички за мъфини. Печете в предварително загрята на 170 – 180 градуса фурна около 45 – 50 мин. до суха клечка. По време на печенето не отваряйте фурната в никакъв случай, понеже кекса много лесно спада. Той и без да я отваряте накрая ще поспадне, но ако не спазите този съвет, то ще получите тънка и глетава маса. След като изключите фурната не бързайте да вадите кекса. Оставете го поне 15-20 мин. в изключената фурна. След това извадете формата, обърнете кекса в подходящ поднос и поръсете с пудра захар. След пълното му изстиване нарежете на филийки. Ако очаквате да получите пухкав и дебел кекс, то сте сбъркали рецептата. Този не се надува много, а и леко спада след изключване на фурната, но пък е много сочен и вкусен и си заслужава да опитате. Ние в къщи го обожаваме, пък и се прави лесно.

Вариации на кекса: Както вече споменах може да пропуснете яйцата и да замените с 1/2 ч.ч. течност. Другото което може да замените е майонезата, като тогава яйцата са задължителни и даже може да ги направите 3 броя и е нужно да добавите 1/2 ч.ч. олио или 1/2 пакетче размекнато масло. Това направете след разбиването на изварата, захарта и яйцата. Друг вариант е след като тестото е готово да го разделите на 2 и в едната половина да добавите 2 с.л. какао и при изсипването във формата да редувате лъжица кафяво и лъжица жълто тесто. Може и да направите кекса изцяло шоколадов като добавите 4 с.л. какао още в брашното. Вместо лимон и лимонов сок е възможно да използвате кората и сока на 1 портокал. Тогава ще имате друг аромат. За аромат може да ползвате и ромова, шоколадова или др. есенция, както и 2-3 с.л. ром или коняк или пък 1/2 пакет канела и 2-3 с.л. мед. Зависи какво предпочитате. Смлени ядки също се понасят добре. Ако желаете може да залеете кекса след изваждането му от формата с някаква глазура (разтопен шоколад или пък течен такъв, ганаш, карамелена глазура или пък сметана или друг крем по желание – вариациите са много) Изобщо виждате, че има място за вашата фантазия и предпочитания. Сега съм намислила и друг вариант на кекса и ако се получи, ще споделя с вас и него. Да ви е сладко!

Автор: Елена Иванова