Къща от карти (House of Cards): философията на злодея Франк Ъндърууд!

5
Добави коментар
lifehackerbg
lifehackerbg

Няма по-добър в преследването на цели и постигането им от безмилостния прагматик Франсис Ъндърууд, изигран от Кевин Спейси в сериала House of Cards.

Кевин Спейси изиграва по един брилянтен начин властолюбивия злодей Франк Ъндърууд, от чийто методи в стил ала Макиавели могат да ви побият тръпки.

Част от зрителите наричат този студено-прагматичен герой безмилостен, брутално копеле, безкомпромисен задник. Много дори го мразят, други пък горещо му симпатизират.

В крайна сметка извода е, че похватите му са доста ефективни.

Това, което мъченика жадува повече от всичко е остър нож, за да падне върху него. Така че подгответе острието, дръжте го в точния ъгъл, а след това 3, 2, 1….

Заедно с всички тези манипулации и машинации, камерата също се превръща в конспиратор между главния герой и зрителя чрез реплики, директно адресирани към публиката.

Когато героят погледне в обектива и започне да говори директно със зрителя, актьорът ни кара да се почувстваме като тайни съучастници в пъклените му планове. За този похват Кевин Спейси споделя, че вместо да мисли, че говори на милиони хора, той се опитва да се държи така, все едно разговаря само и единствено с най-добрия си приятел, на човека, на когото вярва повече от всеки друг.

Посланието на това великолепно театрално шоу е, че ако искаме да се развиваме успешно, ако се стремим да вървим напред, никога не бива да се оставяме да стоим неподвижно.

Удобството води до апатия. Апатията убива амбицията. А без амбиция, ще бъдем погълнати от чувство за съжаление, питайки се постоянно какво би могло да бъде ако…

Следва най-доброто от зловещата, но ефективна философия, която героят в “Къща от Карти” прилага по пътя към властта, постлан обилно с лицемерие и жертви:

Никога не вземам големи решения толкова дълго след залеза и толкова далеч от зората. – Франсис Ъндърууд, Къща от Карти

Когато имате съмнения, преспете с проблема. Независимо дали става дума за ново бизнес начинание или паметна промяна в живота ви, не е особено разумно да се ангажирате с решение, без да обърнете внимание на всеки възможен изход.

Един велик човек веднъж каза, че всичко е заради секса. С изключение на секса. Секса е власт.

Жените капитализират тази концепция в продължение на векове. От Елена от Троя, чието лице привлича хиляди кораби готови за битка, до жена ви, която ви отказва секс, докато не измиете чиниите, секса може да бъде безценен инструмент в постигането на цели.

Дали е несправедливо да използвате най-примитивната жажда на човека, само за да получите това, което искате? Може би, но това не означава, че използването му не е добра стратегия, която може да бъде приложена и срещу вас.

Няма утеха нито горе, нито долу. Само ние сме – малки, самотни, стремящи се, борещи се един с друг. Затова аз се моля на себе си, за себе си.

Единствения човек, на който може да разчитате в най-голяма степен сте си самите вие. В крайна сметка всички сме изправени в битка един срещу друг във войната наречена живот.

Борим се да се изкачим в йерархичната стълбица, дращейки по лицата на другите, които се изпречват на пътя ни, само и само да постигнем по-висок статус.

Не може да разчитате на, който и да е “доброжелател”, идващ ви на помощ.

Толкова е освежаващо да работиш с някой, който ще хвърли седло на коня ти като подарък, вместо да погледне в устата му.

Изберете си само хора, които са готови да работят за вас, въпреки особеностите в характера ви. Няма смисъл да принуждавате някой да ви партнира, ако не се спогаждате.

Оставете тези, които се противопоставят на вашите предложения зад гърба си и насочете фокуса си към преследването на тези, които лесно ще се присъединят към вашите редици.

Има два вида болка: тази, която ви прави силни – тази, полезната. И болка, която само ви кара да страдате. Нямам търпение да си осигуря от първата…

Мъката е едновременно естествена и необходима.

Покажете на света, че сте в състояние да преодолеете страданието си. Вървете напред благодарение на опита си, не се оставяйте той да ви консумира.

Няма по-добър начин да победиш малката капчица съмнение, от това да я полееш с потоп от гола истина.

Когато Франсис е притиснат до стената, когато опонента му се съмнява, че го разиграва, Ъндърууд прилага нещо неочаквано – бива напълно откровен, вместо да лавира. Истината надделява над съмнението. А когато я казвате, помнете, че трябва изглеждате уверени.

За онези от нас, които се катерят към върха на хранителната верига, не може да съществува думата милост.
Има само едно правило: преследвай или ще бъдеш преследван.

Разбира се това не означава да завържете за релсите всеки противник, но ако голямата мечка е само на две стъпки зад гърба ви, най-добрия начин да я разсеете е като и подхвърлите свежо месо. Разбирате ме какво искам да кажа….

Природата на обещанията се характеризира с това, че те имат имунитет към променящите се обстоятелства.

Важно е да спазвате дадената дума към приятелите, семейството си, но по-важното е да спазвате тази към себе си. Нещата могат да се променят, но дори и да се случи немислимото, останете верни на обещанието си.

Ако не ви харесва как сте разположени на масата, завъртете я.

Има много правила, с които трябва да живеем, но нито едно от тях не гласи, че трябва да си стоим и да оставим нещата да се случват, особено ако не ни изнасят. Ако не ви харесва начина, по който се получава това, към което сте се устремили, променете го.

За да убеждавате ефективно отправете апел към сърцето, а не към мозъка.

Логиката и аргументите много често просто не работят така, както очакваме. Всеки си има емоции и слабо място в сърцето, дори и тези, за които това далеч не изглежда така.

Всеки път, когато наистина искате от някой да направи онова, което желаете, просто се отбийте при техните съкровени чувства, атакувайте сърцето им.

От този момент вие сте просто една скала. Не абсорбирате нищо, не казвате нищо, нищо не може да ви пречупи.

Има моменти, в които трябва да се потопите изцяло. Има и други, когато е по-добре да сте като имунизиран към нещата, които се случват около вас, за да оцелеете.

Има два вида вицепрезиденти: изтривалки и матадори. Кой мислите, че имам намерение да бъда?

Заменете думата “вицепрезиденти” от цитата на Ундърууд, с каквото си поискате и ще видите, че това винаги звучи напълно вярно.

За да бъдете най-добрия в това, което правите, не може да позволите на хората да минават през вас като през изтривалка и все още да очаквате, че ще ви отличат. Освен разбира се ако не се стремите на гърба ви да пише “welcome”.

Ако никога не направим нещата, които не е трябвало, ние никога няма да се чувстваме добре да правим нещата, които би трябвало.

Освен редовното плащане на данъци, ходене в точен час на работа, важно е да се отдели време и за нещата, които обичате.

В противен случай ще намразите нещата, които се налага да правите редовно.

За да се подобри, трябва да се промени. А за да се усъвършенства трябва да се променя често.

Това беше цитата от Уинстън Чърчил, изписан на часовника, който Франк подарява на друг емблематичен герой от филма, лобиста Реми.

Смисълът тук е, че ако бъдеш статичен, ако стоиш на едно място, няма да постигнеш нищо, така че продължавай да се променяш.

Ако постигнете нещо благодарение на парите, то вероятно ще започне да се разпада след 10 години. Докато властта е стара, каменна сграда, която стои с векове. Не мога да уважавам човек, който не вижда разликата.

Разбира се, парите не означават влияние и властта не означава пари.

Властта трае толкова дълго, колкото може да я задържате и упражнявате, докато парите просто не се задържат дълго така или иначе.

Приятелите могат да се превърнат в най-големите ви врагове…

Какво би могло да бъде по-лошо от това да намериш противник в някой, който те познава интимно? Това е враг, който е в състояние веднага да осъзнае слабостта ти и да се възползва много по-ефективно в сравнение с типичните ти противници.

Често, хората, които ви обръщат гръб са тези, които познавате най-добре. В момента те може и да нямат мотив, но определено разполагат с необходимите средства да ви дръпнат надолу.

Не бих стоял тук ако имах нужда от рамо, на което да поплача.

Не очаквайте съжаление от никого, особено ако сте във върховете на някаква йерархия. Всеки над вас вече си е платил цената, за да не бъде там, където вие страдате в момента.

Образът на Франсис Ъндърууд през погледа на Psychologytoday

Ръкостискайте се с дясната ръка, но дръжте в лявата си камък!

Може би едно от отличните качества на Ъндърууд е неуморимата му хитрост.

Способността му да настройва ума си към цели, които са достойни за презрение от повечето хора е впечатляващо.

Благодарение на това той въплъщава в образа си черта на характера, представляваща смесица от интелигентност, осъзнатост и отлагане на удовлетворението.

Франк внимателно проверява всеки ход, който се кани да направи, често остава цяла нощ на перваза на прозореца си с цигара в ръка, обмисляйки всяко възможно действие, отчитайки потенциалните реакции, които то ще предизвика у противниците му.

Придържа се към подробен график на плана си, който се простира с месеци напред. Рядко действа импулсивно и не си позволява да се разсейва със странични неща.

Ако нямаше човешки облик, за Underwood можеше да се каже, че е безчувствена пантера, която се е насочила към плячката си с целия фокус и търпение, с който разполага.

Аутсорсинг: Независимо колко са ни сложни и добри плановете, повечето от нас не можем да се концентрираме върху повече от една сложна задача в даден момент.

Разделянето на вниманието чрез многозадачност вече е доказано, че има катастрофални последици за постигането на основната ни цел.

И дори когато се съсредоточаваме само върху една активност, бързо се уморяваме при определени обстоятелства. Затова и хората сме измислили да възлагаме определени дейности на други хора, за да се отървем от това ограничение.

Франк използва своя чар и ум, за да убеди другите да свършат по-малко важната работа за него, а за най-мръсните си дела, разчита на вярната си дясна ръка Дъг.

Дори и да не разполагате с офис в американския конгрес пълен с персонал, дори и да не сте склонни да използвате манипулацията като инструмент, все още можете да приложите добрите практики на аутсорсинга или пък да се насочите към все по-ефективните технологии.

Тренировка: По инициатива на съпругата си Клер, Франк Ъндърууд започва редовно да се упражнява, използвайки антична машина за гребане.

Освен добре познатите сърдечно съдови ползи от подобни раздвижвания, учените започнаха все по-често да откриват връзката между физическите натоварвания и значителното подобряване на функциите на мозъка.

Например, химичното вещество, наречено  “мозъчен невротрофичен фактор” (BDNF), подпомага растежа на невроните, защитава определени части от мозъка като хипокампуса от вредните влияния на стреса и забележете – освобождава се по време на аеробни упражнения.

Винаги съм ненавиждал необходимостта от сън. Подобно на смъртта, той спохожда дори и най-могъщите мъже. – Къща от Карти, Франк Ъндърууд

Властта е като недвижимите имоти. Най-важно е местоположението. Колкото по-близо си до източника, толкова по-висока е цената на имота!

Е, готови ли сте да унищожите живота дори и на невинни хора, само за да застанете на върха на собствената си Къща от Карти?

Несправедливостта може да бъде неизменна част от пътя, който сме поели към преследването на целите си.

Понякога се случва да разчитаме на другите твърде много в замяна на твърде малко и този дисбаланс определено може да подкопае нашите дългосрочни планове.

Франк разбира се минимизира този риск изключително добре.

Дори Ахил е бил толкова силен, колкото петата си. – Кевин Спейси

Тези думи са толкова простички, а същевременно извода от тях е толкова поразителен.

Всеки човек, всяка организация е толкова силна, колкото силно е най-слабото и звено. Не позволявайте на най-слабата си точка да предизвика падението ви.

Каквато и да е тя, работете върху това тя да не бъде лесна мишена.

Какво мислите за героя на Кевин Спейси? Одобрявате ли методите му? Смятате ли, че въпреки всички негови манипулации, оставяйки на пътя си толкова много жертви, накрая ще се свлече на масата като една разрушена “Къща от Карти”?

Вижте още по темата за властта и: