Защо изпитваме напрежение в очите при работа с компютър и как да го избегнем.

6
Добави коментар
LensMarket
LensMarket

 

Синдромът на компютърното зрение (Computer vision syndrome) е онова напрежение в очите, което изпитвате след продължително взиране в екрана на компютъра. То е продължително, но обикновено минава от само себе си. Въпреки това можете да намалите неудобството следвайки някои прости практики.

 

Има няколко фактора, които определят резмера на напрежението, което може да изпитвате, работейки на компютър. В тях се включват осветлението в стаята, разстоянието от екрана, отблясъка на екрана, позицията, в която стоите, ъгълът, по който сте изкривили главата си. Да не забравяме и проблемите със зрението, които може да имате. Всички тези фактори в комбинация може да доведат до неприятно усещане в очите.

 

Симптоми

 

Вашият очен лекар може да диагностицира синдрома при преглед като обърне специално внимание на това как окото ви реагира при движение на близко разстояние.

Вероятно се е случвало да изпитате някои от тези симптоми:

 

Напрежение в очите

Болка в главата

Виждате размазано

Сухи очи

Болки в гърба и раменете

Тези симптоми може да се появят и в резултат на други фактори, като неправилен диоптър, ярка светлина, лошо осветление, неправилна позиция на тялото и т.н.

 

Лечение на Синдром на компютърното зрение

 

С тези прости навици може да намалите или избегнете ефектите от CVS:

Уверете се че светлината в помещението не е прекалено ярка за очите ви

Наместете монитора така, че главата ви да е в комфортна позиция, докато работите

Взимайте си почивка. Няколко минути отделени от компютъра могат да направят много за очите ви.

Уверете се, че сте седнали комфортно. Столът трябва да поддържа гърба и врата ви, така че да избегнете често срещаните болки в раменете, които се свързват със CVS.