Снимки от повърхността на Марс показват „ярки петна“

17
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Снимки на повърхността на Марс, направени от робота „Кюриосити“ на 2 и 3 април, показват „ярки петна“.

Яркото петно се вижда горе и вляво. Снимка: NASA/JPL-Caltech

Според учените от НАСА феноменът се дължи на космически лъчи, които попадат в детектора на камерата или на отблясък от скали в далечината. Това, разбира се, не попречи на вълната от спекулации по въпроса.

Снимката, показана тук, е от 3 април и е направена от „Кюриосити“ на място, кръстено от учените „точка Кимбърли“. Яркото петно се вижда в близост до хоризонта и е в същата посока, от която блести и следобедното слънце.

Яркото петно, означено с кръгче. Изображение: NASA/JPL-Caltech/Nauteka.bg

„В хилядите снимки, които сме получили от „Кюриосити“, виждаме такива с ярки петна почти всяка седмица“, казва Джъстин Маки от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. „Те могат да са причинени от космически лъчи или от отблясък от скалната повърхност, което е и най-вероятното обяснение“, казва  още Маки.

Според специалистите от НАСА, ако явлението, снимано в началото на месеца, е резултат от отблясък от скала, то тя вероятно се намира на около 160 метра от робота.

Интересното е, че яркото петно може да се види на изображение от дясното „око“ на стерео-камерата на робота „Navcam“. На снимката, направена секунда по-късно от лявото „око“, обаче не се вижда. 

„Обикновено можем бързо да разпознаем вероятния източник на ярко петно на снимка по това дали се появява в двете изображения на стерео-двойка“, казва Маки. Според него обаче в този случай не е така, заради липсата на изглед от втората камера при снимката от първия ден. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!