35 години от полета на първия българин в Космоса

16
Добави коментар
vestitel
vestitel

35 години от полета на първия българин в Космоса

Полетът е имал проблеми, но пулсът на българина остава непроменен

Николай Рукавишников и Георги Иванов

10 април 1979г.  20:34 ч. московско време в Космоса  е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. 

Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос на 1 март 1978 г. Обучението му преминава в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.  Година по-късно той вече е в Космоса – първият българин, докоснал необятното.

Техническа неизправност възпрепятства скачването на  „Союз-33“ с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, това е причината  системата за управление да включи коригиране на скоростта, като по време на протичане на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател.Така скачването се оказва невъзможно. Полетът е драматичен, но през цялото време пулсът на българинът остава нормален и не се променя. Иванов и Рукавишников прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута и се приземяват на 320 км югоизточно от Джезказган, след като са извършили 31 пълни обиколки около Земята.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията край гр. Пловдив.

Създадена на 10.04.2014 г.