Колит (възпаление на колона) при кучето (Същност и причини)

13
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

02.04.2014

Колонът е участък от дебелите черва на кучето. Причините за възпалението на колона варират от бактериални инфекции, паразитни инфестации, наличие на чуждо тяло и дори приложение на някои лекарствени средства. Ако кучето ви има продължителна диария и показва напъни при дефекация (тенезъм), има реална вероятност то да страда от някой от видовете колит. Кучета от породата боксер са предразположени към колит и по тази причина трябва да бъдат редовно наблюдавани и изследвани за болестта особено до 2-та си година.

 

Същност  Известни са няколко вида колит при кучето сред които ентеротоксикоза с Clostridium perfringensтип А (вид хранително отравяне) и хистиоцитен улцеративен колит при боксери.

 

Причини Причинителите на колита са многобройни. Те могат да бъдат бактерии като вече споменатия Клостридий. По-рядко се наблюдават други видове бактериален колит като причинените от Salmonella, Escherichia coli, Yersinia и Campylobacter. Съществува дълъг списък с причинителите на колит и сред вътрешните паразити: Trichuris vulpis, Giardia, Trichomonas и др. Някои гъбички и микроскопични водорасли също могат да причинят колит при кучето. Ако храните кучето си с кости, имайте предвид, че това може да доведе до развитието на колит. Някои породи кучета като хъскито например са доста любопитни по природа и биха похапнали дори предмети, които не стават за ядене. Освен опасността от разкъсване по протежение на храносмилателния тракт, при тях съществува и опасност от възпаление на колона.

 

Колит при кучето – Симптоми и диета

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Защо кучето ми повръща?“

„За странните апетити на кучето и яденето от земята“

„Първа помощ за кучета (Отравяния)“