5 полезни съвета при избора на шампоан

16
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Красота

Красивата и здрава коса е резултат от избора на правилния шампоан. През пролетта косата заслужава специално внимание, така че защо шампоанът да не стане залог за успешно лечение и възстановяване на косата.

1. Общо прието схващане е, че косата може да се мие толкова често, колкото желаете. Обаче, не всички шампоани са подходящи за ежедневна употреба. Когато купувате шампоан, обърнете внимание на рН – той не трябва да надвишава 5.0. По-високите показатели свидетелстват за наличието на основа, която изсушава косата. При шампоаните за ежедневна употреба трябва да присъстват растителни екстракти от алое, лайка и невен, натурални масла, серамиди и морски водорасли. Дори и да използвате най-добрия шампоан за вашата коса, не забравяйте да нанесете балсам след измиването. Ежедневно измиване на косата едва ли ще ви е необходимо, ако изберете козметика, която е подходяща за мазни коси. Изберете продукти с екстракт от коприва, евкалипт, лимон, кафяви морски водорасли и цинк. По този начин ще предотвратите свръхпроизводство на себум и ще се нормализира водно-липидния баланс. При редовна употреба ще забележите, че косата е станала по-малко мазна и само след месец ще миете косата си не повече от веднъж на всеки три дни. Ако имате тънка и мазна коса, изберете шампоани с пантенол. Косата ви ще стане по-обемна и здрава.

2. Боядисаната коса изисква специален шампоан, който няма да отмие цвета. Това важи особено за жените, които боядисват  косите си в ярки нюанси. Насочете се към шампоани с екстракт от хибискус, слънчоглед и комплекс от растителни масла. На пазара има специални продукти за брюнетки, червенокоси и блондинки. Те съдържат много цветни пигменти, които неутрализират пожълтяването и запазват яркия цвят.

3. Борбата с пърхота. След като нанесете шампоан против пърхот, следва да го оставите най-малко две минути, преди да изплакнете косата. Трябва да изберете мек овлажняващ шампоан, съдържащ екстракти от лавандула и лайка, бизаболол, растителни масла. Пърхотът често е причинен от гъбични инфекции и тогава най-подходящите шампоани са тези, които съдържат цинк, селен, кетоконазол. Тези съставки подобряват състоянието на скалпа и повишават имунитета.

4. Шампоани против косопад. При този случай ще ви помогнат специалните тонизиращи шампоани, които подобряват кръвообращението, укрепват косата, стимулират космените фоликули и растежа на нова коса. Повечето от тези шампоани имат затоплящ или охлаждащ ефект, с екстракти от мента, ментол, люти чушки и други съставки. Но ако имате силен косопад, желателно е да добавите и подходящи маски или ампули, с които да подхраните фоликулите на косата.

5. Спешно трябва да приведете косата в ред. Много често жените не разполагат с достатъчно време, за да измият косата си и да си направят прическа. В тази ситуация, когато косата трябва бързо да се освежи, сухият шампоан е незаменим. Въпреки това, експертите съветват да не се използва твърде често сух шампоан. Той ще придаде свежест на косата, но не може да замени пълноценното измиване с вода. Ако се нуждаете от дълбоко почистване на косата, ще ви помогне безсулфатният шампоан, който е по-малко агресивен от сухия шампоан. Ако косата и скалпът ви реагират отрицателно на обичайния шампоан, тогава има смисъл да опитате безсулфатен. Освен това, този продукт е идеален за изтощена и суха коса, която изисква нежно почистване.

Динята, освен че е вкусен и здравословен плод, който е изключително ефективен при&nbspповече

Вече няколко хиляди години морските дарове се използват успешно за козметични цели.&nbspповече

Суровият мед е невероятна козметика за кожата благодарение на антибактериалните си&nbspповече