Суверенният Малтийски орден се разграничава от „силистренските рицари”

15
Добави коментар
Dverianin
Dverianin

User Rating:  / 16

Четвъртък, 23 Юли 2009 18:43

Автор: Полина Спирова

Посолството на Суверенния Малтийски орден в България е изпратило писмо до предаването „Вяра и общество”, в което се разграничава от рицарите, гостували и ръкополагани в православния храм на силистренското село Калипетрово.

Повод за предаването, посветено на „силистренските рицари”, бяха разкрития на „Двери” за ставащите архонтски и рицарски ръкоположения, в които е замесен Доростолският (Силистренският) митрополит Иларион, а главно действащо лице е неговото духовно чадо архимандрит Дионисий (тук, тук и тук).

 

Писмото е отговор на запитване на водещия на предаването Горан Благоев за връзката на тези рицари със Суверенния Малтийски орден. В писмото на Малтийския орден се казва:

 

„Името на появилия се наскоро в България орден е „Конфедерация на кръстните рицари” или срещан още като „Орденът на рицарите на Assisi Pax” и раздава рицарски звания, мантии, кръстове и награди, без да има формално право за подобни изяви и без мандат от нито една църковна или държавна структура в Италия и западна Европа.

Според информация, публикувана на техен интернет сайт (www.ccc-international.info), на 28 юни т. г. в Силистра под ръководството на някой си Велик канцлер Джорджо Ченя (почетен Консул на българските Архонти в Италия) „на трогателна церемония била връчена награда за мир на Митрополит Иларион”.

Бихме желали да съобщим, че Суверенният Малтийски орден се разграничава от тази структура, използваща неправомерно наши исторически символи. Бихме желали да подчертаем още, че Светият престол в свое писмо до католическите епископи, цитирано многократно в тук приложените документи, настоява „самопровъзгласените структури” да не бъдат допускани да извършват своите ритуали в храмовете, особено по време на богослужения, за да не объркват верните, както и че единствената исторически съществуваща Суверенна структура, официално подкрепяна от Светия престол, е тази на Малтийски орден със седалище на ул. „Кондоти” № 68 в Рим.

В циркулярната нота на Суверенния съвет на Малтийския орден се отбелязва да бъде обръщано внимание при появата на подобни самопровъзгласени структури, с цел да бъде избегнато въвличането на почтени граждани и представители на клира и духовенството в ритуали с неясно предназначение. Често награждаванията и обявяването на верни и духовници за рицари и благородници води по-късно до злоупотреба с длъжността и името им.“

Към писмото на Суверенния Малтийски орден е приложена и Циркулярната нота на комисията за дипломатически дейности относно самопровъзгласяващите се ордени. В нея между другото се казва, че Комисията за дипломатически дейности помоли мисиите на Малтийския орден „да проявяват внимание за съществуването и действията на самопровъзгласяващи се ордени в тяхната юрисдикция и да се обръщат по този повод към Великия Магистър на Малтийския орден”.

В нотата се отбелязва, че „съществува голямо разнообразие от самопровъзгласяващи се ордени. Те са описани детайлно в документ, който се намира в интернет сайта на Великия Магистър (Комисия за защита на Името и на Емблемите) под заглавието “Unrecognized Orders of St John of Jerusalem”.

От Суверенния малтийски орден предупреждават, че „самопровъзгласяващите се ордени служат понякога за фасада или за прикритие на нелегални дейности като имотни измами, продажба на фалшиви университетски дипломи, връчване на фалшиви ордени, фалшиви дипломатически паспорти, за съмнителни инвестиции или за фискални измами. Някои от тях имат връзки с организираната престъпност. В други случаи тези ордени се ограничават да си играят с личната суета и егото  на известни личности, без да имат престъпни намерения. Но дори и в тези случаи Великият магистър смята, че е необходимо тези личности да бъдат накарани да напуснат дейностите и събитията, които са извор на неудобство и недоразумения в публичното пространство”.

В заключение се казва, че „може да се случи така, че самопровъзгласяващ се орден, срещу който се води разследване, да заплаши със съдебна разправа. В тази връзка е добре да знаете, че нито едно съдебно дело срещу Ордена не е завършило успешно, докато Орденът е спечелил многобройни съдебни дела в много страни”.

На снимката: момент от гостуването на рицарите в силистренското село Калипетрово.

< Предишна

Следваща >