10 тайни на любовта, обяснени от науката

17
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Самоусъвършенстване

Без съмнение, любовта сама по себе си е истинска загадка. Тя е силно чувство, което не можем да обясним, но всички ние сме я изпитвали поне веднъж в живота. Нека видим някои от мистериите на любовта, погледнати от научна гледна точка, за да можем да разберем по-добре тялото, ума и сърцето си.

10. Какви са правилата на привличане?

Срещу фразата „противоположностите се привличат“ можем да кажем, че от пръв поглед, хората се привличат от други, подобни на тях. Хора с подобни черти, социално-икономически статус, и някои други неща, които допринасят за стабилен съюз.

Въпреки това, фразата може да важи, ако вече сме преминали първото препятствие, защото когато става въпрос за личността, сме склонни да търсим противоположности. Има ли биологично обяснение? Двама различни човека, генетично казано, ще имат по-разнообразно поколение и съответно техните деца ще имат повече умения.

9. До колко влияе външният вид?

Външният вид е важен и за двата пола, но малко повече за мъжете. При тях частите на мозъка, свързани с обработването на визуална информация, са по-активни по време на привличането. При жените активността в мозъка е свързана с вземането на решения, което предполага, че те мислят малко повече.

8. Сляпа ли е любовта?

Не е точно сляпа, но е със замъглено зрение. Когато сме влюбени, виждаме перфектно грешките на избраника си, но мозъкът ни отказва да ги приеме. При влюбените, дейността на мозъка, свързана със социалната оценка и отрицателните емоции, е притъпена и обективната оценка не работи.

7. Може ли любовта да доведе до пристрастяване?

Любовта променя химията на тялото и до известна степен, когато сме влюбени сме малко пристрастени. Например, нивата на серотонина рязко падат и е възможно да се наблюдава обсесивно-компулсивно поведение. Освен това, кортизолът, хормонът на стреса, се освобождава и това ни прави много тревожни. Има и широка активност в областта на мозъка, която получава и произвежда допамин, невротрансмитер, свързан с пристрастяването. Всичко това изчезва, когато връзката приключи и често се чувстваме така, сякаш сме имали „синдром на абстиненция“.

6. Какво кара хората да се обвързват?

При интимните отношения се освобождават окситоцин и вазопресин, хормони, които играят важна роля при създаването на връзки.

5. Защо някои хора са по-склонни да създадат връзка, отколкото други?

Вероятните причини за този случай са генетичните вариации. Макар да не трябва да се пренебрегва и количеството на рецепторите за приемане на вазопресин, които има даден човек – колкото по-голямо е количество, толкова по-голяма е вероятността човек да се установи с един партньор.

4. Прави ли ни любовта по-уверени?

Прекомерното отделяне на окситоцин, който се произвежда, когато сме влюбени, е ясна индикация, че любовта ни прави по-уверени. При различни експерименти било установено, че хората, приели окситоцин с назален инхалатор, имат по-слаба активност в центъра на страха в мозъка. Това предполага, че окситоцинът повишава доверието на един човек.

3. Защо хората изневеряват?

Привличането, романтична любов и привързаността обхващат три припокриващи се, но отделни мозъчни системи. Това означава, че ние можем да бъдем сексуално привлечени от един човек, да сме влюбени в друг и да искаме да прекараме живота си с трети човек. Какво прави един човек по-склонен да изневери, отколкото друг? Хората, склонни към изневяра, обикновено имат повишени нива на допамин, което е причина винаги да търсят нова тръпка.

2. Може ли любовта да повлияе на здравето?

Много и различни изследвания са доказали, че хората с постоянен партньор, са по-здрави и щастливи, имат по-ниски нива на стрес и по-силна имунна система. Тези пък, които имат конфликтна връзка обикновено имат повече проблеми, възстановяват се много по-трудно при заболяване, а раздялата им причинява действителна физическа болка.

1. Какво държи хората заедно?

Основно, хормоните и работата върху изграждането на връзката. След 1-2 години химията между партньорите намалява, но въпреки това има начини връзката да се съхрани. Сексът увеличава нивата на допамин, също и различната обстановка или дейност, ето защо след почивка двойките често се чувстват по-свързани от всякога. Друг фактор е обичайният физически контакт, който поддържа високи нивата на окситоцин.