10 интересни идеи за разходка недалеч от София

20
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Пролетта е вече тук, дърветата разцъфтяха, слънцето напича, примамващо за разходки. Ако се чудите къде да се разнообразите през уикендите, но не ви се излиза надалеч от София предлагаме ви да посетите Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка“. Той е популярен с това, че е създаден от цар Иван Александър и оцелява след завладяването от османците през 1382 г. Друг вариант – Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“. До него се стига сравнително трудно, но пък си заслужава усилията. Недалеч от него се намирала крепостта Урвич, която е една от последните български крепости, превзети при нашествието на османските турци.

Днес от крепостта са останали части от основите, от една бойна кула и от крепостната църква “Св. Илия“. Ако не сте почитатели на манастирите вариантите са да се разходите сред природата например до Кътинските пирамиди или до термалните извори в село Железница. Ако пък ви се пътува, подбрахме за вас 10 места на около 100-тина километра, които са идеални за семейни или другарски екскурзии през уикенда или в задаващите се почивни дни. За по-дълги пешеходни преходи препоръчително е носенето на удобни туристически обувки. Не забравяйте и, че при посещение на манастири трябва да се спазват някои правила за облекло и поведение.

Обектите са подредени по азбучен ред, а за снимките и инфото можем да благодарим на портала bulgariatravel.org.

1. Археологически комплекс Калето Мездра/ Туристически комплекс “Дядо Йоцо гледа“ с. Очин дол

Останките от крепостта „Калето“ се намират в югозападната част на гр. Мездра, разположена върху скалист рид на левия бряг на река Искър. Археологически комплекс “Калето“- Мездра обхваща едноименната антична и средновековна крепост, която дълги години беше обект на научни разкопки. През 2013 г. комплексът бе реставриран и отворен за посещения. Част от находките, открити при  разкопките, са подредени в постоянна експозиционна зала.
Туристически комплекс “Дядо Йоцо гледа“, в който се намира паметника на Вазовия герой, се намира близо до село Очин дол. Насладете се на може би най-красивата част на Искърското дефиле. Ако разполагате с повече време може да посетите и намиращата се на 7 км от Мездра местност Говедарника с 30 малки пещери и ниши на 40-метровите скали, в които са открити графити с фигурални, антропоморфни и абстрактни изображения.

2. Гложенски манастир, Тетевен

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ се намира близо до село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир “Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на “Св. Георги Победоносец“, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. Не пропускайте да се разходите и до близкия град Тетевен, разгледайте историческият музей, основан през 1911 г.

3. Етрополски манастир

Етрополският манастир “Света Троица“ се намира на около 6 км източно от град Етрополе. Счита се, че е основан през XII в. и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Църквата е строена през 1859 г. Комплексът включва и два параклиса – “Св. Йоан Кръстител“ и “Св. св. Козма и Дамян“. През XVI – XVII в. манастирът е бил най-голямото духовно средище в Северна България. До него се намира карстовият извор Варовитец, който образува красив водопад. Не пропускайте да разгледате и града, историческия музей и часовниковата кула. Тя е построена през 1710 г. от майстор Тодор и се смята за една от най-старите в България.

4. Ждрелото на Ерма

Ждрелото на река Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Намира се на около 3 км от град Трън и представлява една от атрактивните природни забележителности в тази част на страната. Ако обичате да се разхождате възползвайте се от специалната екопътека, която започва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото.

5. Крепостта Кракра/ Музей на минното дело Перник

Средновековната крепост Кракра е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Крепостната стена е с дебелина 2 метра, а очертанията й следват естествените извивки на платото. Според легендата през 1016 г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите възможността да видят целия град и околностите от птичи поглед.
Музеят по минно дело в Перник е единствен по рода си на Балканите. Той не се помещава в сграда, а е част от подземна галерия. Рудника, в който сега се помещава музеят, е работил до 1966 г. Когато залежите му са изчерпани той е затворен, а след около 20 години е превърнат в музей.

6. Манастир “Седемте престола“

Осеновлашкият манастир “Св. Богородица“ или както е по-известен “Седемте престола“, според легендата е основан през XI в. Той е разрушаван и възстановяван е неколкократн, а църквата в днешния си вид е съградена и възстановена през 1815 г. Манастирът и местността около него са обявени за природна забележителност. Там се намира уникалният паметник на културата – дървеният полилей “Хоро“, съставен от 15 отделни части и подарен от жителите на с. Лесков дол.
До “Седемте престола“ се стига лесно с кола от София, следвайки пътя за гр. Мездра през Искърското дефиле.
Посещението на “Седемте престола“ може да съчетаете с разходка до наблизо намираща се тракийска и антична крепост “Серсем кале“ или “Латинско кале“.

7. Седемте рилски езера

Седемте рилски езера безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им привлича не само хиляди български и чуждестранни туристи. Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Най-високо разположеното езеро е Сълзата, следва Окото, под него е Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро, с разположената на брега му хижа “Седемте езера“ и най-ниско разположеното е Долното, даващо началото на река Джерман.

8. Цари Мали град/ село Белчин

Музеен комплекс Цари Мали град се намира на 53 км. от София, на хълма Св. Спас, по билото на Верила планина. Античното име на крепостта за съжаление е неизвестно, но днес я наричат “Цари Мали град“, защото с площта си от почти 10 дка не отстъпва на Царевец. В комплексът има музей, който съхранява част от находките от археологическите разкопки и Атракционен парк.
В подножието на комплекса се намира самоковското село Белчин. То е популярно с минералните си води. Не пропускайте да видите Етнографският музей на Белчин и Средновековната църква “Св. Петка“. Тя е действаща, но в нея е подредена и сбирка от икони най-старите от които са изписани през 1653 г., ръкописи, както и образци от първите старопечатни църковни книги.

9. Църквата Св. Йоан Летни, язовир Лобош

Църквата Св. Йоан Летни се намира на брега на язовир Лобош (Пчелина) и е построена през 1350 г., на 80 метрова скала наречена Пчелин камък. През 70-те години жителите на село Пчелинци, към което църквата принадлежала,  били изселени, а долината където то било разположено, превърната в язовир. Днес църквата е недействаща, но гледката и мястото невероятни. За да стигнете до там трябва да минете през Радомирското село Поцърненци.

10. Черепишки манастир/ Ритлите

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е построен по времето на цар Иван Шишман, а жилищните сгради, които могат да се видят днес, са построени през 1836 г. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за някои от своите творби. Близо до манастира се намира скалният феномен Ритлите. Това са вертикално разположени в земята скали. В близост са и останките от средновековната крепост Коритенград, както и от 9 средновековни български църкви, разположени между непристъпните скали.

Коментари

коментар(а)

Подобни: София, туризъм