Мега-астероид се сблъскал със Земята и направил кратер, широк 500 километра!

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Представете си земетресение с магнитуд 10,8 и вълни цунами, високи хиляди метри!

Астероидът Веста. Снимка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Според група учени това е сполетяло Земята при сблъсъка й с мега-астероид преди около 3,26 милиарда години. Космическият обект е бил от 3 до 5 пъти по-голям от този заличил динозаврите. Кратерът, който се е образувал при сблъсъка, е бил над два пъти по-голям и е достигал 500 километра в диаметър.

Катастрофата предизвикала земетресения, които обхванали цялата планета и продължили от порядъка на 30 минути – 6 пъти по-дълго от голямото земетресения в Япония преди 3 години.

Учените отдавна предполагат, че Земята се е сблъсквала с астероиди по-големи от този, заличил динозаврите. Според новото изследване мега-катастрофата, отпреди 3,26 милиарда години, е създала специфични геологични образувания в южноафриканския нефритен пояс на Барбъртън.

На базата на анализа им изследователите смятат, че гигантският астероид е бил широк между 37 и 58 километра и се е движел със скорост около 20 километра в секунда.  

„Знаехме, че е голям, но не знаехме точно колко“, казва Доналд Лоу, геолог от Станфордския университет. 

Лоу открил специфичните геологични образувания в района на сблъсъка преди 10 години. Новото изследване показва за пръв път колко мощен е бил той и какъв е бил ефекта от него върху околната среда.

Колизията заличила динозаврите е била с енергия повече от 1 милиард пъти по-голяма от тази на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки. Съвсем логично, по-древният сблъсък е бил още по-мощен – небето е станало червено, атмосферата се е нажежила и се е изпълнила с прах. От покачването на температурата водата на повърхността на океаните буквално закипяла… (Източник: American Geophysical Union)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!