Най-красивите градове на Дунав

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Някъде далеч, на повече от 2000 км от нас започва своето пътешествие една от големите европейски реки – Дунав. По течението си той минава през 10 държави, като на бреговете му са се разположили десетки живописни градове и селца. Не е случайно, че толкова много речни круизи има по реката, макар и малко от тях да достигат до българската част на Дунав.

Вижте някои от най-красивите места с гледка към Дунав, които можете да посетите:

Белград, Сърбия Столицата на Сърбия е толкова близо до нас, че си е направо грехота да не отскочите дотам. В центъра на града определено има какво да се види. Голямата църква „Св. Сава”, Народната библиотека, сгради с интересна архитектура, дори запазените полуразрушени здания от бомбардировките на НАТО над града през 1999 г.

Малко е зловещо, но от друга страна видът на тези руини в центъра на града редом до другите сгради носи послание, по-силно от всеки призив за мир. Най-известната и определно уникална забележителност на Белград е крепостта Калемегдан.

Край Белград можете да видите и друго интересно място – сливането на реките Сава и Дунав.

B. JovanovicСливането на Дунав и Сава

Будапеща, Унгария В унгарската столица реката разделя двете части на града – историческата Буда от по-модерната Пеща. Преминете над Дунав по историческия верижен мост Сечени или надникнете отвисоко от Рибарските кули.

Братислава, Словакия Столицата на Словакия също се е простряла на двата бряга на Дунав. Разходете се из очарователната стара част на града с тесни, виещи се улички и много исторически сгради, които да посетите. Братислава си има и замък, и впечатляващия Нови мост над реката.

Peter Svehla / Slovakia TravelСловакия

Пасау, Германия С население от 50 000 души, от които около 10 000 студенти – Пасау ще ви спечели с младежкия си дух и приказната си атмосфера. Разходете се из красивите улички на града, поседнете за кафе край брега на Дунав или надникнете в катедралата Свети Стефан, където се намира вторият по големина орган в света.

Bayern TourismusПасау

Виена, Австрия Виена е град, който все още носи от блясъка на Австро-Унгарската империя. Може би най-бляскавият град по течението на река Дунав. Отдайте се на посещение на дворци, хапване на виенски кифли, торти и кафета или вдигнете адреналина си в увеселителния парк Пратер с неговото легендарно виенско колело.

Още идеи за пътешествия има в нашата Facebook страница!