Да боядисаме великденски яйца с естествени продукти?

13
Добави коментар
biomall
biomall

 
 

За да получите червен цвят, сложете обелките на 10 глави червен лук в 1 литър вода и варете докато не остане 1/3 от водата. Изчакайте да изстине и добавете по 1 с.л. сол и оцет. Потопете яйцата и ги оставете за час, като ги обръщате от време на време.

Ако искате светло червено – две шепи цвят от мак се варят в 2 л. вода заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

За тъмно червено ви трябват  три средно големи глави нарязано червено цвекло без листата се заливат с 3 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

За зелен цвят използвайте спанак и вода, след като ги сварите сложете оцет и оставете да изстине. Другият вариант е за постигане на зелено е спанак или 2 връзки магданоз се заливат с 2 л вода, и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.

За жълт цвят смесете 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути и оставете сместа да изстине. Прецедете я и накиснете яйцата в получената боя за половин час.

Искате жълто – оранжев цвят? Разтворете 3 щипки шафран, или чили на прах, или бадемови листа, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. Сместа се вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.

За оранжев цвят се нуждаете от една чаша люспи от кромид лук, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, оставете да се охлади сместа и прецедете от люспите. Яйцата трябва да преседят половин час.

За да получите лилав цвят смесете 1 чаша гроздов сок, ½ ч.л. оцет и отново 3 чаши вода. Оставете яйцата да престоят 30 минути.

За друго лилаво използвайте цвят от виолетки – голям букет се залива с 1 л вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца

Направете си страхотен светлосин цвят смесете 1 чаша нарязано на парченца червено зеле, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, охладете и пуснете яйцата вътре за още 30 минути.
 

Ако искате кафяво  сварете  яйцата в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.

За получаване на тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – съотношението с вода е 1:1, в течността са добавени 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.