10 метода за боядисване на великденски яйца с природни продукти

10
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Великденските яйца са един от основните символи на християнските празници. Легендата разказва, че преди повече от 2000 години Мария Магдалена поднесла яйца на Тиберий и му съобщила за възкресението на Христос. Императорът обаче не приел казаното за истина и поискал доказателство. Той възкликнал, че ще го повярва само ако яйцата в кошницата се оцветят. В този миг те грейнали с цветове на дъгата. Според друга християнска легенда Дева Мария отишла с кошница яйца, за да подкупи палачите на разпнатия Исус. Капка кръв, стичаща се от раните му, капнала върху яйцата и те се обагрили в червено. Затова червеният цвят за празничните яйца е и основен.

Историята на боядисването на яйца обаче далеч не започва с ерата на християнството. В древен Рим, Египет, Персия и Китай краят на зимата се отбелязвал с пищни пролетни тържества, с които се възхвалявало възраждането на природата. Тези култури възприемали яйцето като олицетворение на жизненото начало, затова по време на тези празници са се украсявали и боядисвали яйца. Смята се, че християните от Близкия изток възприели именно тази традиция, а яйцето се превърнало в религиозен символ на гробницата на Христос, чийто камък той отместил.

Според традицията великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден и могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден и през седмицата след това. Всеки знае, че най-лесният начин да боядисаме яйцата за празника е като се снабдим с готови фабрични бои, купени от магазина. В този случай обаче няма как да бъдем сигурни нито в крайния резултат, нито в безопасността на използваните оцветители. Именно това е и причината в последните години да се обръщаме все повече към забравените бабини рецети, скрити в старите готварски книги. И, ако още не сте го направили, то със сигурност ще бъдете изумени колко много плодове и зеленчуци могат да бъдат използвани, за да се създадат напълно естествени бои.

Преди да започнете с боядисването на яйцата е добре да ги измиете старателно, тъй като всяко замърсяване на повърхността им пречи за постигане на равномерен цвят при боядисването. Когато яйцата се варят заедно с природния оцветител, за да бъде цветът по-тъмен и наситен, е добре те да бъдат оставени в боята, докато изстинат. Вече боядисаните яйца се оставят да изсъхнат на кората или върху кухненска хартия, след което внимателно се намазват със зехтин и се полират с парче вълнен или памучен плат. Сега ето 10 метода за боядисване на великденски яйца с природни продукти.

1. Червено
Една средно голяма глава нарязано червено цвекло (без листата) се залива с литър вода, добавят се 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

2. Тъмно синьо
Яйцата се варят в 0.5 л домашно червено вино, смесено с 0.5 л вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

3. Небесно синьо
Една средно голяма зелка прясно червено зеле се нарязва. Залива с 1 л вода, добавят се 2 супени лъжици оцет, 1/2 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.

4. Зелено
1/2 кг спанак или 1 връзка магданоз се залива с 1 л вода, и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.

5. Ярко жълто
Разбъркайте 3 супени лъжици куркума в 1 литър вряла вода, добавете 2 супени лъжици бял оцет и варете яйцата в сместа.

6. Оранжево
Една кафена чаша червен пипер се разтваря в 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.

7. Розово
Смесват се 1 чаша боровинки и 1 чаша боровинков сок с 1 супена лъжица бял оцет, след което се пюрират. Яйцата се варят в сместа за 20 минути и се оставят да престоят, докато добият желания цвят.

8. Синьо-виолетово
Голям букет цвят от виолетки се залива с 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца.

9. Кафяво
Яйцата се нареждат и се заливат с 1 литър силно кафе или черен чай, така че течността да ги покрие напълно. Добавя се 1 супена лъжица оцет и се оставят на слаб огън за 20 минути.

10. Мраморни яйца
Суровите яйца се увиват в листа от лук, коприва, бреза и дъб и се стягат с ластичета или конци. Нареждат се в съда, наливат се с вода и се варят на слаб огън за около 30-40 минути след завиране на водата.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Великден, традиции, яйца