10 Неща, които не знаем за Великден

13
Добави коментар
maqo
maqo

Публикувано на 19 април, 2014 от

Novini_Online
Субтитри от

Novini_Online

10 Неща, които не знаем за Великден – най-шантавите великденски ритуала.
Според великденската традиция в Чехия мъжете удрят жените с пръчки, обвити с пъстри панделки, а понякога ги заливат обилно с вода. Сурвакането и поливането се правят в понеделника след Великден и се счита, че този ритуал ще донесе здраве и младост на жените през цялата година.
Германците пък имат традиция на Великден да горят коледното си дърво, с което слагат край на зимата и началото на пролетта.
Французите са свикнали да се отличават от всички и затова вместо великденски зайци и яйца имат великденски камбанки от шоколад. По този начин французите си спомнят за вярването, че на Разпети петък камбаните на църквите замлъквали, защото отлитали до Ватикана, за да отбележат смъртта на Христос, и се връщали обратно в родината си в неделя, за да ознаменуват със звън Възкресение Христово.
Мъжете в Полша са проявили проницателност, като са въвели схващането, че е забранено да се появяват в кухнята, в противен случай техните мустаци щели да побелеят. Този ритуал вероятно е измислен от някой умен мъж, който не е искал да помага в празничното чистене.
Във Финландия на Великден хората се държат като на Хелоуин. Децата се маскират като вещици и магьосници и обикалят из квартала на почерпка.
В САЩ и във Великобритания имат сходна традиция, която е свързана с търкаляне на великденското яйце. Британците обаче са превърнали тази традиция в състезание и организират всяка година турнир по търкаляне на яйце по склон. Победител е яйцето, което се търкаля най-дълго. Има и състезание за издръжливост, в което победител е яйцето, което оцелява в най-много търкаляния по склона.
Великденските обичаи, формирали се за много столетия, са сходни във всички православни страни.Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца. Те се увиват в зелен месал и се носят в храма за освещаване. По традиция западните църкви приемат за най-голям християнски празник Рождество и Великден остава на второ място. Великденските фигурки от шоколад и захар са доста популярни.Боядисването е от 4000 години – Великденските традиции обикновено са свързани с яйцата. Какво повеляват стародавните български традиции – приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък, или в събота. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона.Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с “Христос Возкресе”
От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце.радицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден.). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие. За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от XV-и век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор Великденският заек е привнесен през XVII-и в. от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.